Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släng dig i väggen Charlie Sheen

/
  • Hälsning från Glada Hudik. Theresia Widarsson och Katarina Ellinore Holmer i en inte helt lyckad men lycklig filmkomedi.

Annons

Glada Hudik-teatern är redan en saga. Nu ligger verklighetens händelser till grund för en komedi om människor på ett dagcenter, som blir sedda som individer i stället för en grupp utvecklingsstörda. De får göra sånt som de är bra på och gillar. Teater och sång, i stället för kommunal vedkapning.

Och det vore förstås inte i linje med Glada Hudik-teaterns koncept om inte dess skådespelare medverkade i rollerna som ”sig själva”.

Hopplösa slarvern Alex (Sverrir Gudnason från tv-serien ”Upp till kamp”) börjar ett jobb som assistent på dagcentret Paradiset. Han vill egentligen hellre hålla på med teater, ta en bärs och njuta av livet. Varför skulle inte hans nyblivna kompisar på dagcentret tycka likadant? Varför skulle inte de få möjlighet att förverkliga sina drömmar?

Alex anmäler dem till en talangtävling i Stockholm! I strid med socialtjänstens reglemente och oroliga föräldrar.

Filmen är inspelad på plats i min egen vackra hemstad Hudiksvall, med utsikten från Köpmanberget, solen över Möljen och Lillfjärdens promenadstigar. Och inte blir det mindre charmigt av att den dessutom har några Gävlescener där Dalapalatset och Konditori Lido skymtar.

”Hur många lingon finns det i världen?” är gjord efter grundreceptet på en må-bra-film och då menar jag verkligen basic, okomplicerad i sitt kärleksbudskap. Nästan lite slarvigt tillagad, liksom allt för viss om ingrediensernas goda kvalité.

Men visst fungerar det som tänkt ändå. Vi skrattar och vi gråter om vartannat, tacksamt lyckliga efteråt.

Filmen är inte omistlig. Men dessa personer är det:

Theresia Widarsson, Bosse Östlin, Ellinore Holmer, Maja Carlsson, David Gustavsson, Mats Melin.

Ellinore Holmer gestaltar en flicka som vågar ta fram sin inre prinsessa, Maja Carlsson visar hur temperament och viljestyrka ser ut, David Gustavsson övertygar mig om sitt svaga hjärta, Mats Melin lyckas alltid med tajmingen. Charlie Sheen, släng dig i väggen, hälsar underhållningsstjärnorna från Glada Hudik-teatern.

Mer läsning

Annons