Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smith charmar publiken

/

Annons

Året var 1984 och jag var 14 år. När jag gick ut från biograf Spegeln på Norra Köpmangatan hade jag svårt att låta bli att smygsparka över cyklarna som stod parkerade utanför. Jag hade precis sett bästa filmen ever. Och jo, jag var lite kär i Ralph Macchio, som spelade Daniel. Och som fick sona för det rollvalet under hela sin karriär. Det gick liksom inte att komma ifrån succén med Karate Kid. Nu, 26 år senare, har jag ganska låga förväntningar när jag går in i salong tre på Filmstaden för att se en ny version av filmen. Men jag tinar upp. Det här är en riktig feel good-film. Jaden Smith är fantastiskt charmig som Dre, 2010-års Karate Kid. Jadens pappa Will Smith är den som producerat filmen, men det gör faktiskt ingenting. Jaden Smith har all möjlighet att fortsätta charma publiken, även utan sin pappa.

Som originalet

Handlingen i 2010-års Karate Kid samstämmer en hel del med originalet, men detaljerna skiljer sig åt. I den nya filmen flyttar den 12-åriga Dre från Detroit till Peking. Mamman har blivit förflyttad till Kina från sitt jobb på en bilfabrik. Väl i Kina begriper inte Dre ett ord och han får genast problem i den nya skolan. Han blir förälskad i en vacker flicka, men skaffar sig samtidigt riktiga ovänner. Hjälp kommer oväntat från fastighetsskötaren mr Han (Jackie Chan). Såväl i den nya filmen som i originalet handlar det om kärlek, stolthet och kamp mellan ont och gott.

Det här är en film som främst vänder sig till biobesökare i 14-årsåldern och yngre, men även de som har sett en hel del film, och är lite äldre kan få behållning av filmen.

Visst, den är förutsägbar, särskilt för den som sett originalet, men regissören Harald Zwart bjuder på fantastiska flygvyer över Kina och fotot är filmen igenom väldigt bra. Men när Jackie Chan börjar gråta skruvar jag på mig, det går bara inte. Jag kan helt enkelt inte köpa Jackie Chan som en krossad mr Miyagi.

Mer läsning

Annons