Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som en lyxigare variant av tv-thriller

/
  • Glidare. Mick Haller glider omkring i sin Lincoln med chaufför, mellan domstol, fängelse och skumma kontakter i undre världen.

Annons

Många minuter hinner passera innan jag lyckas förtränga humorgruppen Grotescos John Grisham-parodi ”The Trial” (”erection, your onion”) när Matthew McConaughey återigen spelar advokat med sydstatsslängigt uttal, i parodin med det utsökta namnet Mac Maconahuloiduhewylewydu.
Ungefär lika länge som det dröjer tills Matthew McConaughey, i rollen som den streetsmarta advokaten Mick Haller, byter ut sitt dryga leende mot en mer bister nuna. Han glider omkring i sin Lincoln med chaufför, mellan domstol, fängelse och skumma kontakter i undre världen, och får jackpot när en rikemansson spelad av Ryan Phillippe anklagas för en brutal våldtäkt. Men snart ringer varningsklockorna. Lögnerna pyser in. Varför vill dollarslyngeln, med egen flott jurist, försvaras av McConaugheys skickliga men något lågklassiga advokat? Likheterna med ett annat fall blir uppenbara, ett fall där han försvarade en oskyldig man som åkte i fängelse för ett liknande brott. Katt-och-råtta-leken kan börja.
Matthew McConaughey påminner om ett gammalt skämt som man har hört så många gånger att det plötsligt blir roligt igen. Oavsett film spelar han samma karaktär. Om Matthew McConaughey spelar Gud eller Satan är det med minimala justeringar mellan rollerna, även om det är svårt att föreställa sig Gud med omotiverad bar överkropp och fräcka raggningsrepliker. I romantiska komedier, hög på sin egenkärlek, stinker McConaughey, men i filmer som denna, där han spelar fräckhet iklädd ett busigt leende, kommer han till sin rätt. Roligast har jag den första halvtimmen, innan den deppiga whiskeyflaskan åker fram och han börjar svettas så där som han gör när det blir intensivt.
”The Lincoln lawyer” är en habil rättegångsthriller, baserad på en roman av Michael Connelly, och det finns tillräckligt många tvära svängar för att hålla intresset uppe, även om scenerna från rättssalen tyngs ner av dödkött.
Problemet är inte ”The Lincoln lawyer” i sig, det är genren. Filmen känns som en något lyxigare tv-kväll framför valfri ”CSI”-klon. Det är inte filmerna som har blivit sämre, det är tv som har blivit bättre. Tv-serien ”The Lincoln lawyer” skulle bli en hit, inklämd någonstans i tablån mellan ”Bones” och ”CSI Miami”. Men för det har väl McConaughey ännu alltför stort grepp över biopubliken. Mac Maconahuloiduhewylewydu kanske är ledig?

Mer läsning

Annons