Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spänning och dramatik när Maria Wern blir biofilm

/
  • Här går det vilt till. Under inspelningarna haltade Mirja Turestedt efter en våldsam scen. Från vänster: Mirja Turestedt, Vanna Rosenberg, Eva Röse och Helena af Sandeberg.

Den populära tv-serien ”Maria Wern” blir biofilm. Förutom huvudrollsinnehavaren Eva Röse dyker stora delar av Sveriges kvinnliga skådespelarelit upp i filmen. Vi följde med under inspelningarna på Lidingö i Stockholm.

Annons

Det är högsommar och 31 grader i skuggan. Men när Eva Röse, Helena af Sandeberg, Vanna Rosenberg och Mirja Turestedt skrattande tumlar ut ur den gamla fyrvaktarstugan i Grönsta på Lidingö är de klädda i fleecetröjor, skinnjackor, tjocka kängor och långbyxor. Deras ansikten och kläder är leriga, ansiktena smutsiga och blodiga.

Scenen som just spelats in ska utspela sig i oktober, så det är bara att bita ihop i värmen, trots att svetten rinner.

– Det har varit helt otroliga inspelningsdagar och en extremt hög yrkesmässig nivå. Det är inget tjafs och inget gullgull. Alla är extremt fokuserade på att jobba, det är otroligt inspirerande, säger Eva Röse, samtidigt som hon blir avsminkad och får håret fönat inför nästa scen.

Den första säsongen av ”Maria Wern” visades i TV4 för två år sedan. Någon gång i höst eller vinter visar kanalen andra säsongen av polisserien. Men redan nu är alltså inspelningarna av säsong tre i gång. Och den här gången kommer ”Maria Wern” att bli film.

Folk försvinner

Den första filmen går upp på bio och de fyra andra kommer att visas som tv-filmer i TV4. Biofilmen, som förstås har fått en klart saftigare budget än tv-serien, bygger på Anna Janssons deckare ”Inte ens det förflutna”.

I den åker Maria Wern till Gotland för att träffa tjejgänget från gymnasiet, 20 år efter studenten.

– Helt plötsligt börjar folk att försvinna, det är jäkligt dramatiskt och spännande, säger Eva Röse med ett leende.

Inspelningarna på Lidingö är kompletteringsscener, majoriteten av filmen har spelats in på Gotland, men hela skådespelargänget är på plats. De sju rollinnehavarna – Eva Röse, Helena af Sandeberg, Vanna Rosenberg, Mirja Turestedt, Fanny Risberg, Frida Hallgren och Rebecka Hemse – har känt varandra länge, men spelar mot varandra för första gången.

Får äntligen spela in ihop

– Alla har kopplingar till varandra på olika sätt, några här är mina bästa vänner, men vi har aldrig fått spela ihop tidigare. Man är alltid ensam tjej som spelar mot ett gäng snubbar, så det här är skitkul och lustfyllt, säger Helena af Sandeberg, som spelar en karriärkvinna med ett komplicerat förhållande till alkoholen.

Inspelningarna är långt ifrån glamorösa. Det är trångt i sminkbussen och tjejerna trängs ute på trappan för att bli klara så fort som möjligt, men humöret är det inget fel på. Eva Röse och Vanna Rosenberg sjunger Elvis ”In the ghetto”, Frida Hallgren dansar och visar bilder på sin dotter Ester för Röse och Rosenberg.

– Inspelningarna på Gotland har varit som en enda lång festival, det gör inget att Hultsfred lades ner. Det är helt fantastiskt att äntligen få spela in med jämnåriga kollegor, säger Eva Röse.

Hon, pojkvännen Jacob Felländer och deras två små söner flyttade till Gotland i två månader för att inspelningarna skulle gå så smidigt som möjligt. En helt okej tillvaro i sommarvärmen.

– Men efter det här ska jag ha semester. Då är det av med polon och ingen mer fleeceväst, tack för kaffet liksom. Det ser jag minst sagt fram emot, ler Eva Röse.

Mer läsning

Annons