Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stellan Skarsgård lever i nuet

/
  • STELLAN. Den svenske skådespelaren spelar kommendant Richter i Ron Howards

Han är sjubarnsfar, lider av prestationsångest och är rädd för att gå tillbaka till teaterscenen.

Annons

– Varje gång jag tackar ja till en roll får jag ont i nacken, spänner mig och tänker "fan, nu ska jag gå igenom det här helvetet igen", säger bioaktuelle Stellan Skarsgård.

Den svenske skådespelaren spelar kommendant Richter i Ron Howards "Änglar och demoner". Inspelningarna tog drygt tre månader, varav tre veckor tillbringades i Rom där filmteamet möttes av protester från Vatikanen.

– De ville inte låta oss filma vid kyrkor och sådär. Men de kunde inte spärra av Rom och de kunde inte bränna oss på bål så vi lyckades filma en hel del där i alla fall, berättar Stellan Skarsgård som trots protesterna inte tyckte att Vatikanen ställde till med problem för filmteamet.

– De gjorde ju jättefin reklam för oss genom att protestera. Vatikanen innebär problem på annat sätt eftersom folk dör och lider för att de blir tillsagda att inte använda kondom till exempel. Tyvärr är det en miljard människor som faktiskt lyssnar på dem.

I "Änglar och demoner" spelar Stellan Skarsgård för första gången mot Tom Hanks, som han beskriver som rolig och lättsam.

– Jag fick en fin skrivmaskin av honom. En gammal tysk Olympia reseskrivmaskin från 60-talet, berättar Stellan Skarsgård.

Han berättar att han får cirka fyra filmerbjudanden om året. Dessutom har han fått förfrågningar från bland annat Dramaten, där han inte arbetat sedan 1988.

– På scenen måste man ha sin teknik och jag vet inte i vilken grad jag har kvar den. Så jag är lite rädd för att gå tillbaka, men det är klart att scenen lockar, säger han. Det måste vara värt det mod jag måste uppbåda.

– Otroligt mycket. Den blir inte lättare med åren. Men sen när man väl kommer igång och man hittar rätt och börjar filma så är det helt ljuvligt.

Mer läsning

Annons