Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsynt Woody Allen med ny komedi

/
  • Premiär. Woody Allens senaste film ”Du kommer att möta en lång mörk främling” har premiär på Roxy/Star i Sandviken i kväll.

"Jag har aldrig varit lycklig". Woody Allen sitter i ett hotellrum i Cannes och är mer deppig än någonsin.

Annons

Han säger med en djup suck:

– Jag är helt och hållet pessimistisk. Och allt blir bara mer och mer bekräftat ju äldre jag blir.

Woody Allens negativa syn på livet skulle kunna ses som en stark kontrast till det faktum att han oftast gör komedier. Men även dessa präglas av hans svartsyn – i den nu Sverigeaktuella ”Du kommer att möta en lång mörk främling”, som har premiär i dag.

Filmen kretsar kring ett par, spelade av Anhony Hopkins och Gemma Jones, och deras dotter, Naomi Watts och Josh Brolin. Alla är missnöjda med sina liv, men väljer olika sätt att hantera det.

Svartsynen går igen hos Woody Allen.

– Jag försöker distrahera mig själv så mycket det går. Och det finns självfallet ögonblick när man kan uppleva någon form av njutning, men de ögonblicken är korta, säger Woody Allen.

– För mig handlar det om musik, om att se på baseball, om att vara med mina barn. Men det är bara som korta bitar i en annars mycket grym film.

Arbetar hårt

Woody Allen har sagt att filmandet för honom är ett sätt att hålla tankarna borta från livets meningslöshet. Det är därför han arbetar så hårt och gör en film per år. Men även publiken uppskattar filmerna, gör han det inte själv.

– Åh nej, jag blir alltid besviken. Jag tittar på den färdiga filmen och tänker ”åh, herregud”. Sedan kommer den ut på biograferna, och publiken vet ju inte vad jag ursprungligen hade tänkt göra, och därför blir den inte lika besviken.

Filmar i Europa

Drömmen är att göra en ”riktigt stor film”.

– Som ”Cykeltjuven”, eller som ”Citizen Kane”. Det är mitt personliga mål, men hittills har jag inte åstadkommit någonting.

Den stjärnspäckade ”Du kommer att möta en lång mörk främling” är liksom flera av Woody Allens senare filmer inspelad i London. Efter den har han spelat in ”Midnight in Paris”, i, just det, Paris.

– Jag har problem med att finansiera mina filmer, så om ett land säger ”kom hit och filma, vi ger dig pengar”, så säger jag ”varför inte”. Bara det är ett ställe där jag skulle kunna tänka mig att bo i tre månader.

Mer läsning

Annons