Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenssons borde inte lämnat soffan

/
  • Svensson utan soffa. Peter Dalle, Suzanne Reuter och Allan Svensson i en komedi där obotligt idrottsintresse sätter den äktenskapliga lyckan på spel. Foto: Johan Paulin/Nordisk Film

Ni vet hur det ser ut när såna som Gustav Svensson och Sunes pappa angriper julbordet. De vill passa på – för hur ofta har en vanlig Svensson chans att ta för sig?

Annons

Ett högst mänskligt beteende. Det är det som Gustav Svensson har stått för, i alla väder.

Tv-serien med sina familjära igenkänningssituationer var kort och gott genial.

Men filmen ägnar sig mest åt enbart mannen (han påstås ju vara så vilsen i dagens moderna samhälle). Vi ser den loja gamla svenska bondkatten Gustav försöka en hantera en situation där han kan ägna sig åt fotbollskanalen dagarna i ända, utan att förlora fru och barn. Han tycker att han med ålderns rätt kan återgå till ett stenåldersbeteende.

Gustav kommer visserligen som vanligt oftast till korta, men det gör sannerligen ännu mer hans kära maka Lena som i den här filmen beskrivs som en besynnerlig kärrring som lägger sin näsa i blöt.

Paret (oförlikneliga Allan Svensson och Suzanne Reuter) ska rädda resterna av äktenskapet på ett vintervackert pensionat inbäddat i konstgjord snö. Gustav inser att firandet av deras bröllopsdag kommer att krocka med århundradet fotbollsmatch och uppfinner en lögnhärva modell Göta Kanal och Stig-Helmer och andra inhemska komedier i rakt nedstigande led från Åsa-Nisse.

Att Ralf Edström och andra fotbollslegender från VM 1974 ställt upp på riktigt tillför onekligen charm.

Men inte är det som hemma i radhuset.

Barnen har växt ur bilden, alltså saknas två viktiga karaktärer utan att några nya tillkommer annat än Torkel Pettersons lättlurade tavelmålare och Peter Dalles artiga före detta fotbollshjälte.

Inte är det som hemma i radhuset.

Svenssons borde förstås aldrig lämnat soffan.

Jag hoppas att de återvänder dit.

Man vill vara med till det bittra slutet. När Gustav Svensson hytter med näven mot hemtjänstpersonalen och Lena Svensson rynka på näsan åt veckogammal fiskpudding i portionsförpackning.

Mer läsning

Annons