Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tautou nöjer sig med fransk film

/

”Amelie från Montmartre” gjorde henne till internationell filmstjärna. Men för Audrey Tautou räcker det egentligen med fransk film.

– Jag får bra roller här, säger hon.

Annons

För tio år sedan fick ”Amelie från Montmartre” nobben av tävlingskommittén i Cannes. Den fick inte vara med i det officiella programmet. Tio år senare sitter Audrey Tautou, som spelade Amelie, och ger intervjuer för sin nya film ”Vackra lögner”.

Blev storstjärna

För trots nobben i Cannes blev ”Amelie från Montmartre” en världssuccé och Tautou en internationell stjärna.

– Fast jag har inga ambitioner på en internationell karriär. Jag tar gärna en bra roll i USA eller England om den kommer, men det är inget jag letar efter, säger hon.

Den nu Sverigeaktuella komedin ”Vackra lögner” är mycket fransk, i det att en mor (Nathalie Baye) och hennes dotter (Tautou) har samma älskare. Tautou berättar varmt om hur det kändes att filma med veteranen Baye.

– Hon får andra att skratta, hon vågar saker och hon har fortfarande samma sorts entusiasm som man har när ens karriär precis startar.

Nöjd med franska filmer

Framgången med ”Amelie” gav henne engelskspråkiga roller i ”Dirty pretty things” och ”Da Vinci-koden” – erfarenheter hon inte skulle vilja vara utan.

– Speciellt ”Da Vinci-koden”, det var helt otroligt, så stort som det var och så mycket folk som jobbade. Men för mig räcker det med att göra franska filmer, jag får bra roller här. Fast om Alexander Payne som gjorde ”Sideways” hör av sig, då kommer jag direkt. Han är fantastisk.

Söker något nytt

Det hon söker i de roller hon blir erbjuden är någonting nytt, någonting att upptäcka. Men en viss typ av film är utesluten.

– Jag kommer aldrig att göra en skräckfilm. Det kommer aldrig på fråga, inte ens om en av mina favoritregissörer skulle göra den.

Mer läsning

Annons