Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The reader

/
  • BYGGER PÅ BOK. Kate Winslet i ”The reader”, en film som bygger på en bok av en tysk författare. Foto: Melinda Sue Gordon

The reader
Regi: Stephen Daldry
Med: Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

Tysk sommar 1958 och en försigkommen 15-årig skolpojke har ett förhållande med en hemlighetsfull vuxen kvinna som samtidigt är barnslig och erfaren.

I Hannas enkla enrummare läser pojken högt ur världslitteraturen. Tjechov, Homeros, Mark Twain, allt. Hon får aldrig nog av berättelserna.

Många år senare är pojken en juridikstudent som återser sin ungdoms kärlek i en krigsförbrytarrättegång i Heidelberg.

Jag skulle vilja skriva mer om handlingen i ”The reader”. För att fånga ert intresse för filmen.

Men det vore också korkat. Jag skulle stjäla det som är filmens viktigaste innehåll, just precis själva berättelsen och dess överraskningar.

Hanna var lägervakt, så mycket kan sägas. Och på ett plan handlar ”The reader” om hur Tyskland hanterar känslan av kollektiv skuld efter Förintelsen.

Av pojken blir så småningom en hög jurist, expert på lagens bokstav. Men det är skillnad på lag och moral, som hans lärare påpekat.

Frågan om skuld är det som driver handlingen framåt, till vår tid. Filmen lyckas få ämnet att kännas oroande och angeläget.

Och ändå är det som om böckernas betydelse överskuggar allt. Vad man kan lära sig av berättelserna, alla sorts berättelser. Att läsa är att öppna pärlmusslor, ungefär så säger ”The reader”. Den är framför allt en hymn till litteraturen.

Kate Winslet spelar Hanna, den sortens roll som skulle gått till Meryl Streep på 1900-talet. Winslet fick inte oväntat en Oscar. Hon är bra men hälften av framgången ska nog tillskrivas filmens allvarsamma anslag.

Det är över huvud taget lätt att gå överstyr när det gäller filmer av den här sorten, som inte är alltför vanliga på repertoaren längre.

Men varför klaga när man äntligen får tillfälle att hänge sig åt romantik och tragik, utan skuldkänslor.

Mer läsning

Annons