Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tom Hanks njuter i superhjälterollen

/

”Da Vinci-koden” blev en av 2006 års största biosuccéer.
Nu kommer fortsättningen, ”Änglar och demoner”.
På onsdag har filmen svensk premiär.

Annons

Tom Hanks spelar än en gång den superintelligente mysteriejägaren Robert Langdon. Och han gör det gärna en tredje gång.

– Det är klart jag gör. Jag är inte dum, säger han.

Också ”Änglar och demoner” är baserad på en bok av Dan Brown, också den handlar om tecken- och mysterieexperten Langdon, som den här gången ska försöka hindra den hemliga rörelsen Illuminati att göra ett attentat mot Vatikanen.

Tom Hanks gillar sin rollfigur Langdon, som är en riktig superhjälte, något av ett geni. Även om han inte kan låta bli att ironisera lite grann över honom.

– Han är ett geni. Han kan konst, han kan matematik, han kan alla de stora filosoferna, säger Tom Hanks med ett leende.

Självfallet är Langdon också expert på fysik och kan allt om materia och antimateria, något som är en viktig ingrediens i intrigen.

Hanks skrattar.

– Jag förstår lite grann av vad det handlar om, men verkligen inte allt. Men jag är skådespelare, och som skådespelare så har jag möjligheten att få dig att tro att jag verkligen förstår allting.

Robert Langdon är inte bara smart, han är också närmast atlet och expert på vattenpolo.

– Herregud, så mycket tid jag fick tillbringa i gymmet, och eftersom Langdon simmar några kilometer varje dag och dessutom spelar vattenpolo så fick jag träna det också. Men jag klär i badbyxor. Jag har åtsittande Speedos på mig, och jag kan intyga att det krävs en man för att våga ha det.

En av Hanks motspelare i filmen är Stellan Skarsgård, som spelar chefen för påvens livvakt, schweizergardet.

– Stellan har ett fantastiskt sätt att grymta sig igenom tagningarna. Han avslutar varje mening med att grymta. Och han är verkligen noggrann med att allt ska bli rätt, säger Tom Hanks.

Det är Ron Howard som regisserat ”Änglar och demoner”, och det här är fjärde gången han och Hanks samarbetar. Hanks vill tona ner sig egen betydelse, och vill lyfta fram regissören.

– Det är regissören som gör jobbet, och det är han som ska ha beröm om slutresultatet blir bra. Det är alldeles för ofta som vi filmskådespelare får beröm som vi inte borde ha.

Mer läsning

Annons