Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda existenser finner varandra

/
  • Med franska nerver. Isabelle Carré spelar Angelique, skicklig på choklad men usel på att hantera känslor.

Ingredienserna ”fransk”, ”choklad” och ”romkom” borde betyda en delikat röra och en säker snurr på biljettförsäljningen. Receptet antyder lite ”Amélie från Montmartre” och en skvätt ”Chocolat”.

Annons

Riktigt så smarrigt blir det aldrig i den här ändå rätt gulliga historien.

Styrkan är framför allt dess sympatiska drag, grundtanken ”det finns någon för alla” – även om man är så blyg att man svimmar vid tilltal eller nervositetssvettas så mycket att man måste byta skjorta fem gånger under en middag. Så illa ställt är det för chokladmästarinnan Angélique och hennes nyblivne chef, chokladfabrikören Jean-René.

De är stukade, udda existenser men försöker ta tag i sina liv genom terapi. Det är i gruppsamtal respektive på terapisoffan som historien utvecklas och fördjupas. Så hittar de varandra och kärleken är läskig och söt på samma gång.

Tja, det är inte det mest originella hopkok men i jämförelse med mycket av den oätliga dynga som serveras i genren i dag är ”Franska nerver” ändå helt ok. Har man inget emot fransk halvbuskis så är detta en perfekt film att låta smälta på tungan. Men en högre grad av bitterhet hade behövts för att få till den perfekta balansen.

Miranda Sigander

Mer läsning

Annons