Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfilm om att överleva döden

/
  • Mamma och dotter. Annika Hallin och Josefine Mattsson i
  • Samuel Haus blev känd genom filmen om Tsatsiki. Nu spelar han i
  • Inspelning. Regissören Lisa Siwe instruerar skådespelarna Josefine Matsson, Annika Halldin och Anki Lidén under inspelningen av

Kärlek, vänskap och sorg är teman i nya svenska ungdomsfilmen "I taket lyser stjärnorna" med biopremiär på fredag.
I en av rollerna syns Samuel Haus, känd som charmbomb i filmerna om Tsatsiki.

Annons

När som helst kan cancern döda 14-åriga Jennas mamma. Men hur ska Jenna själv överleva döden?

I taket lyser stjärnorna och i salongen gråter publiken. Djupa snyftningar och prasslande pappersnäsdukar ackompanjerar världspremiären på filmatiseringen av Johanna Thydells ungdomsroman.

Filmen visas på Göteborgs filmfestival, möts av varma och långa applåder och regissören Lisa Siwe kan andas ut.

– Jag är stolt över skådespeleriet, manuset, fotot – och att jag lyckades göra filmen. Det har varit en tung resa. Men det kände jag inte förrän efteråt.

Hela arbetet med filmen har tagit fem år.

– Jag ville inte ge mig förrän jag hade ett riktigt bra manus eftersom jag kände så stark respekt för Johanna och hennes bok. Johanna har sagt att hon aldrig kände att hon skrev en ungdomsbok, och vuxna kan också läsa den med stor behållning. Jag vill nå samma sak med filmen.

Lisa Siwe tror att Johanna Thydell fick förtroende för henne eftersom hon själv har "liknande erfarenheter i livet".

– Jag har på kort tid förlorat människor som står mig nära. Filmarbetet har hjälpt mig att hålla huvudet över vattenytan och gjort mig envis. Jag ger mig inte förrän det är perfekt. Någon jävla mening måste det vara i mitt liv och då vill jag inte slarva – manusförfattarna och inspelningsteamet har blivit vansinniga på mig.

"I taket lyser stjärnorna" följer den svenska traditionen av stark barn- och ungdomsfilm. Nu ska den tävla på Berlins filmfestival, och dess tema och ton gör att den garanterat kommer att jämföras med "Fucking Åmål".

– Det är en bra film, absolut. Men jag är kanske inte lika frälst på den som alla andra. Jag är mer tilltalad av Roy Anderssons "En kärlekshistoria", säger Lisa Siwe, om Lukas Moodyssons kultstämplade film från 1998.

– Att vi blev uttagna till Berlin gör mig väldigt, väldigt glad. På stora festivaler är det lätt att drunkna, men tävlingsnomineringen gör att vi får mer ljus på oss.

Vad som återstår att se är om världen är redo att se Tsatsiki svära och dricka sprit. En av de stora birollerna i filmen görs nämligen av Samuel Haus som spelade charmbomben Tsatsiki i två filmer, men som nu hunnit bli arton år.

– Samuel kom helt enkelt till en öppen audition och var så jävla bra. Han provfilmade mot en kvinna i fyrtioårsåldern och flirtade ner henne totalt – hans utstrålning och blick blir extremt starka på film, säger Siwe.

– Att han spelat Tsatsiki har alltså inget att göra med att han fick rollen. Det är först nu som jag fattat att han är värsta dragplåstret. Tjejerna älskar honom.

"I taket lyser stjärnorna" har premiär i Gävle i kväll.

Mer läsning

Annons