Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är skyldiga plantagearbetarna att se ”Bananas”

/

”Bananas” har hunnit bli fenomen mer än film innan den hittar till Gävle. Upphovsmannen Fredrik Gertten, okänd svensk, jagades med stämning av jättekoncernen Dole.

Annons

Det var ett klassiskt David och Goliat-drama – som intresserade världspressen mer än bananarbetarnas situation, egentligen.

Men spektaklet återspeglar onekligen det skeva maktförhållande som allt handlar om. Dokumentärfilmen ”Bananas” skildrar ju fattiga bananarbetares kamp för sina rättigheter mot övermakten.

Fruktkompaniet Dole använde ett förbjudet bekämpningsmedel på sina plantager i Nicaragua. Det flygsprutade kemiska giftet samlades i fukten som droppade från taket i barackerna där hundratals personer sov. Många blev sterila.

Först långt efteråt ställs Dole till svars. Men eftersom företaget har råd att anlita världens bästa jurister är det segslitna och fruktlösa, ursäkta ordet, rättegångar som förs.

Filmen följer helt enkelt några fall som drivs för arbetarnas räkning av en amerikansk advokat som anklagar Dole för rovgirig kapitalism. Det noteras att även han har råd att köra en vräkig röd sportbil.

Gertten gör långt ifrån någon propagandafilm. Reportaget råkar bara visa sanningen, att pengar är makt.

Det produceras mycket fina dokumentärer numera. Fredrik Gerttens är varken Moore-stajl eller på något sätt unik. Men Doles ramaskri blev som ett kvitto på det vi ser i filmen: De rikas förakt för de fattiga och små. Det ekonomiska systemets inbyggda cynism där även juristerna lever gott på rättvisans affärsmarknad.

Jag försökte genast sluta köpa varumärket Dole, vilket visade sig vara en svår sak. Till och med de rättvisemärkta bananerna är beroende av samma globala maskin för sin distribution.

Ganska nyligen drogs stämningsansökan mot Gertten tillbaka. Det kan se ut som att yttrandefriheten vann.

Men plantagearbetarna? Vi är skyldiga dem att åtminstone se ”Bananas”. Om inte annat för att få reda på vad som gjorde fruktkapitalisterna så upprörda.

Mer läsning

Annons