Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ju leka med barnen!

/
  • GRÖNT. Roger Rantanen (PeterEfngman) försöker rädda grönsakslandet efter minigrisen Pyrets framfart.

Annons

Grymt för Åsa-Nisse att bli slagen av en gris. Men om man nu ska se en svensk sommarkomedi från glesbygden så är det ”Hotell Gyllene Knorren” som gäller.

SVT:s Julkalender fortsätter alltså som långfilm. Vi återbesöker den tokiga och livsglada familjen Rantanen på deras hopplöst olönsamma hotell mitt i spenaten.

Pappa Roger, mamma Ritva, sonen Ingo och dottern Isadora är alla älskansvärda personer vilket återspeglas i deras sprakande kläder – hotelldirektören bär sina ljuslila bomullsshorts och sin turkosa väst med största värdighet. Mamma Ritva blomstrar i knallrosaprickiga kreationer och Isadora är ett punkigt fyrverkeri. Gulliga Ingo har de allra sötaste tröjorna.

Tvärtom ser det ut på konkurrerande lyxhotellet Grossman, inrett som en sval dröm i isigt blått och blankt.

Handlingen är rysligt enkel: lilla Ingo tränar sin tama gris inför en agilitytävling med malliga rashundar på snobbiga hotellet, alltmedan fågelskådare häckar i matsalen och snoppmäter sina kikare.

Men även karaktärerna i julkalenderkonceptet är omsorgsfullt utvecklade, med samma sprudlande humör som scenografin och de fruktiga kostymerna (av före detta Gävlebon Cilla Rörby). Miljön känns ett litet återupptäckt hippieparadis där det får vara festligt och kärt och lite lagom ansvarslöst; ”om gästerna inte får nån lunch, so what, vi måste ju leka med barnen!”.

Ni kan använda det som ursäkt om ni längtar efter att sätta färg på vardagen – vi måste ju gå på bio med barnen!

Bodil Juggas

Mer läsning

Annons