Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Will Smith rakt in som nummer ett

Will Smith verkar omöjlig att stoppa. Trots dålig kritik flög hans superhjälte Hancock rakt in som nummer ett på biotoppen i USA. 18 juli har filmen svensk premiär.

Annons

Kritiker mötte ”Hancock” med kyla och förutspådde en kraschlandning för Will Smiths och Charlize Therons nya film. Men Will Smiths strulige och alkoholiserade superhjälte gick rakt upp på den amerikanska biotoppens förstaplats. Filmkännare i USA kallar honom skottsäker och häpnas över hur allt han rör vid blir till guld. För trots att hans filmer sällan får bra betyg betyder ”Hancocks” förstaplacering att Will Smith legat överst på listan inte mindre än fyra gånger.

Identifierar sig med hjältar

Även om hjälten Hancock är osårbar, stark som en, tja... superhjälte, och med lätthet flyger till månen och tillbaka, tror Will Smith själv att filmens framgångar har att göra med att publiken kan identifiera sig med karaktären.

– Folk kan göra en känslomässig koppling till någon som har otroliga krafter och otroliga möjligheter, men kastar bort allt genom att leva som en alkis. Vi skulle kunna göra så för världen, men i stället kastar vi bort våra chanser. Jag tror att alla kan känna så, säger Will Smith i en intervju på filmsajten Premier.fr.

Faktum är att ”Hancock” följer en trend som är stark inom film just nu. Tidigare i våras kom ”Iron man” med Robert Downey Jr i huvudrollen som den moraliskt kurssvage vapenhandlaren, superhjälten och – just det –alkoholisten, Tony Stark.

Bara en vecka efter det att ”Hancock” går upp på svenska biodukar kommer den senaste i raden av Batmanfilmer till Sverige. I ”The Dark Night” spelar Christian Bale en superhjälte som i sin iver att straffa brottslingar ibland har svårt att skilja sina egna metoder från skurkarnas.

Ny version av hjälten

Även om ”Hancock” är betydligt mer familjevänlig än Christian Bales mörka version av rättvisans fladdermus, finns det mer som förenar filmerna än som skiljer dem åt. I den senaste tidens många superhjältefilmer slår regissörer och producenter knut på sig själva i försöken att försöka komma upp med en ny vinkel på historien om den mystiske brottsbekämparen i kostym. En uppgift som inte alltid är helt enkel.

– Någon sa att det inte har funnits en ny superhjälte på 40 år. Spiderman, Iron Man, Batman, Superman – det är våra fäders superhjältar. Det är svårt att skapa helt nya hjältar, men det är det vi försöker göra i ”Hancock”, säger Will Smith, till Movieweb.com.

Carl Cato

TT Spektra

Mer läsning

Annons