Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmbolag i konkurs

Företaget som startade det stora långfilmsprojektet ”Fragment” har begärts

i konkurs. Mannen bakom, Ronnie Wenngren, tänker trots det ro filmen i land

i ett annat bolag, Ambience Pictures.

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om det stora filmprojekt som pågår i Gävle som ska mynna ut i biofilmen ”Fragment”. Bakom ligger regissören, filmaren och Gävlebon Ronnie Wenngren.

Sammanlagt har Wenngren Reklam, som bolaget heter, omkring 6 miljoner kronor i skulder. Mer än hälften av de pengarna, 3,35 miljoner, har olika privatpersoner i Gävle satsat.

– Filmfinansiärerna får bevaka sina fordringar och hoppas på utdelning, men jag är ganska säker på att de gör en förlust i konkursen, säger konkursförvaltaren Björn Myhrberg.

All filmutrustning inklusive räls och kranar har han nyligen sålt till Ambience Pictures.

– Jag har även sålt filmen, men den är svår att värdera, säger Björn Myhrberg.

Men enligt Ronnie Wenngren förlorar inte filmfinansiärerna några pengar i konkursen. De finns nämligen med i ett vinstdelningssystem för de pengar filmen spelar in.

Han berättar att arbetet med filmen pågår för fullt, men på grund av förhandlingar med olika parter finns det inte så mycket att berätta för tillfället.

– Vi kan berätta efter helgerna vad som är på gång, hälsar han.

Konkursen är en följd av att projektet dragit ut på tiden och vuxit sig större än vad som var tänkt från början. Enligt Ronnie Wenngren är det svårt att få bidrag i ett projekt innan själva filmandet kommer i gång. Därför blev lönekostnaderna för de som mest tiotalet anställda i Wenngren Reklam till slut för mycket. När företaget begärdes i konkurs 3 november hade det tre anställda.

Det är Ronnie Wenngrens fru Karin Wenngren som sedan länge äger aktierna i Wenngren Reklam. Hon slutade dock engagera sig i bolaget för flera år sedan och de senaste två åren har det till hundra procent drivits av Ronnie Wenngren.

– Det har varit en snöbollseffekt som gjort att filmprojektet blivit så stort att det nu flyttas över till ett annat bolag med personer som kan annat än själva filmandet. Alla kontrakt flyttas också över så den enda som förlorar på den här konkursen är nog jag, säger Karin Wenngren.