Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmerna visar vad julen borde vara

Julen och lucia har sina traditioner på bio. Jämförelsevis tycker jag att de är riktigt trevliga. För det handlar inte alls så mycket om konsumtion, stress och lismande cocacolatomtar. Tvärtom faktiskt.

Annons

Kanske kan man till och med säga att på bio finns sista resten av det som juletiden egentligen borde vara.

Det första viktiga som händer är förstås Lucia Movie Night. Att tillbringa natten i en biosalong och få se tre överraskningsfilmer som ännu inte haft officiell premiär, det kallar jag julfest.

Och apropå fest så infaller luciakvällen denna gång en fredag. Alltså vilodag efteråt, ingen behöver sitta och sova i skolbänken dagen därpå.

Vilka filmer som ska visas i år? Ingen aning. Men man kan ju göra sina egna kvalificerade beräkningar, byggda på premiärdatum och genre.

Det brukar ingå en komedi, en rysare och en action. Det brukar handlar om filmer som relativt snart är planerade att gå upp på biograferna. Det brukar inte precis rulla smala filmer.

Så vad har vi? "Allt flyter" förstås. Ny svensk komedi av Måns Herngren.

Clint Eastwoods thriller "The changeling" (bortbytingen) kanske. Premiärsatt till januari och med Angelina Jolie i huvudrollen.

Jim Carrey-komedin "Yes man" är också tänkbar. Liksom actionserieäventyret "The spirit".

Animerade "Bolt" vet jag ligger klar för visning i sin låda i Filmstadens hylla trots att filmen inte går upp på biograferna förrän i februari. Men den anses nog i barnsligaste laget för lucianattspubliken.

Sen tror jag inte att luciavakarna får se dramat "Benjamin Buttons otroliga liv" heller. Det har visserligen januaripremiär och Brad Pitt i huvudrollen men är nästan tre timmar långt.

Och knappast att ni kan hoppas på Lukas Moodyssons nya "Mammut". Aktuell i januari men säkert visningsklar först i sista sekund.

"Bröllopsduellen" med Anne Hathaway och Kate Hudson? Nja, jätteromantiskt är inte lucias grej.

Men det där var som sagt bara spekulationer. Jag avstod från att lura någon filmstadschef att skvallra den här gången. Luciabio är som ett spännande paket att öppna i förväg. Fler julklappar är onödiga.

Vilka som blir årets stora juldagsfilmer är däremot ingen hemlighet. Redan nämnda relationskomedin "Allt flyter" och Baz "Moulin Rouge" Luhrmans romantiska epos "Australia".

Den ena handlar om simning. Den andra handlar om kofösning. Julstämning lika med noll.

Vilket är precis som det ska. Julfilmer karaktäriseras nämligen i allmänhet inte av tomteskägg utan av kärlek, gemenskap, värme och skratt. Det som julen borde stå för.

Oväntat?

Kanske fungerar det som så att vi måste få känna oss som människor en stund, för att kunna fortsätta vårt lydigt hysteriska shoppande.

Må så vara. Men jag önskar mig i alla fall hellre en snäll film på bio än en platt-tv-apparat under granen.