Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina dopp runt Split

/

Finn utsökta bad längs dramatiska Makarska rivieran. Avrunda med historiens vingslag och glatt folkliv i nya kroatiska weekend-favoriten Split.

Annons

Vattnet är som en spegel. En and kvackar en trudelutt och skvätter med vingarna. Sju på morgonen. Tjugosex grader i vattnet. Doft av pinje och småsten som värms av morgonens första strålar. Det skaver mot fotsulorna, jag skulle ha packat badskor. Snart får jag några tyskar, svenskar och lokalbor med picknick som badvänner.
– Varsågod, smaka denna starka, starka korv, den biter! skrattar min nyfunne bekant Radomir.

Det river till av svartpeppar och chili i halsen.
–Radomir, kaaan jag få svalka strupen med en klunk morgonöl, under denna snygga aleppotall? ber jag.

Jag landade sent i går kväll i Split, bara någon mil från denna strand vid campingplatsen Vranjica Belvedere, strax utanför Trogirs medeltida stadskärna. Efter uppfriskande morgondopp och en slapp förmiddag vid havet blir det lunch. Lufttorkad skinka, eller prsut som den kallas, och fisk smakar underbart med en Karlovacko-öl i staden, som trots sina 3 000 år på nacken fortfarande är intakt.

Om kvällarna blir dess labyrintiska gränder bilfria och fylls av sorlet från familjer på väg hem genom de romantiskt upplysta kvarteren.

Kroatiens ”Amalfikust”
Turismen i Dalmatien i södra Kroatien har exploderat på 10 år och är i sommar Apollos bäst säljande destination. Det har gjort att landet, som var mycket billigt för 15 år sedan, numera närmar sig italienska och spanska nivåer under högsäsong.

Små badorter ligger som ett pärlband längs den Makarska rivieran söder om Split. Bergen stupar branta mot havet och stränderna av klappersten. En motorväg ligger färdigbyggd på andra sidan bergen, men vi hamnar ändå i köer i juli och augusti på den slingrande kustvägen vars panorama för tankarna till Amalfikusten.
Baska Voda en favorit

Två småskaliga orter längs Makarska rivieran är Podgora och populära Baska Voda. I Baska Voda ligger stranden omgärdad av skuggande pinjeträd. Det är rent, disciplinerat och välordnat. Stämningen är avslappnad trots många turister. En glassförsäljare ropar:
– Dezet kuna, icecream for the children, dezet kuna for two ice-cream!

Femton kronor för två stora glassar, orden lockar till sig rader av småbarn. Bageriet intill säljer rykande färskt bröd som vi avnjuter på stranden med lokal, salt, nyystad ost. Doppet i det turkosa vattnet har ett siktdjup som känns som om det nådde ända till Italien.

Överraskande Split
Där Makarska rivieran slutar i norr ligger Split, som genom lågprisflygets framgångar har blivit ett uppskattat weekend-resmål. Staden är en motsats till Dubrovnik, vars tusentals kryssningsturister på led efter guiderna förtar en del av magin. I Split hamnar vi mitt i folklivet på marknaden. Strandpromenaden är full av lek och i gränderna från romartiden strosar förälskade par bland husen som genom seklen har byggts bredvid och på varandra.

Där den romerske kejsaren Diocletianus palats en gång låg hänger nu rader av tvätt. Han kom härifrån, blev den ende kejsaren som frivilligt lämnade sitt ämbete och valde att avsluta sitt liv innanför dessa intakta murar och kolonner. Middagspizzan avnjuts några kvarter bort på restaurang Spalatin vid ett torg som känns som en mindre kopia av Marcusplatsen i Venedig.

På vår färd norrut mot Primosten tar vi en kaffepaus i en segelhamn.
– Många svenska seglare uppskattar det här området. Som du ser erbjuder Dalmatien vackra bad och gamla stadskärnor på kort avstånd, kommenterar den sympatiske båtuthyraren Kresimir Lucev i Marina Kremik.

Andreas Strömberg/TT Spektra
andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons