Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina isar men dåligaskidspår för julmotion

Den som vill ge sig ut i spåren eller backen under helgerna får dra västerut.


Som det ser ut nu är det bara i Högbo och Kungsberget som det går att åka skidor.


Men skridskoåkarna kan glädja sig åt att sjöarna nu har frusit på bra.

Med många lediga dagar under jul- och nyårshelgerna finns mycket tid att utöva friluftsliv. Tyvärr så är snötillgången dålig på de flesta ställen.

För långfärdsåkarna på skidor är det Högbos konstfrusna spår som gäller. Skidåkare från Gävle får alltså söka sig västerut istället för att åka till Hemlingby.

– Tyvärr så är de inte så bra. Vi har gjort så gott vi kunnat, men spåren smälter bort igen, säger Johan Öholm, chef för friluftsdelen inom Gävle kommun.

Snön har fallit och försvunnit flera gånger under vintern. Bo Eriksson på kultur- och fritidsförvaltningen i Sandviken säger att spår har gjorts på flera ställen i kommunen, som i Storvik, men att de flesta nu har smält bort eller håller dålig kvalitet.

– Så fort det kommer snö gör klubbarna upp spår.

Även i Hemlingbybacken är snötillgången för dålig. Däremot är snötillgången, som Arbetarbladet har konstaterat tidigare, tryggad för vintern i Kungsberget.

För skridskoåkarna ser det dock ljusare ut. De flesta sjöar har nu frusit på så pass mycket att det är möjligt att ge sig ut.

– Jag vet att några åkte på Storsjön i helgen. Den är inte helt frusen än, men det gick att åka, säger Anders Wallin som är Friluftsfrämjandets kontaktperson i Sandviken.

Annars är hans tips sjön Fjärden, halvvägs mellan Ockelbo och Sandviken, som ska vara ett känt ”köldhål”.

Även om isarna nu har växt till sig bra under en period, poängterar Anders Wallin att det inte är riskfritt att ge sig ut med långfärdsskridskorna på.

– Som alltid ska man vara väldigt vaksam och ha med sig säkerhetsutrustning.