Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen slår hårt mot Engeltofta

/
 • NU OCH DÅ. I maj 2007 var det vimmel och festlig invigning av nysatsningen på Engeltofta.         Några affärsvänner köpte fastigheten för 9 miljoner och satsade stor på renoveringen. Två år senare har bilden mörknat. De företag som flitigt anlitat Engeltofta för konferenser och representation har dragit       ned på sina evenemang.
 • FÖRLUST. Söderhielmskas ägare har fått gå in med flera miljoner för att klara krogen från konkurs.
 • FÖRLUST. Goa på Nygatan finns med på förlust- listan.
 • FÖRLUST. Brunnsgatan 63 har haft några tuffa investeringsår (se artikel intill).FÖRLUST. Pitchers slog sig in som en konkurrent till Mc Gills med sport-tv.

Finanskrisen slår hårt mot den nyrustade restaurangen i Engeltofta.
– Vi har tvingats halvera antalet fast anställda, säger Jan Johansson, delägare och styrelseordförande i Engeltofta Restauranger AB.

Annons

Restaurangen i Engeltofta har sedan nystarten sommaren 2007 levt mycket på konferenser och representation.

– Storföretag i närheten har varit mycket frekventa hos oss. När de fick problem och drog ned på konferenser i höstas kände vi av det direkt. Alla får en släng av sleven, säger Jan Johansson.

För två år sedan köpte Jan Johansson och fyra affärsvänner fastigheten Engeltofta för 9 miljoner kronor. Johansson använde pengar som han fick när han sålde sin andel i transportföretaget Tågkompaniet, ett företag som han var med och grundade i slutet av 1990-talet.

De fem kompanjonerna satsade miljonbelopp för att köpa in utrustning och rusta huset. Investeringarna tyngde resultatet för 2007 då bolaget redovisade en förlust på 1,5 miljoner kronor vilket tvingade ägarna att pytsa in mer kapital.

– 2008 ser bättre ut, säger Jan Johansson som tror att julborden kan hjälpa till så att det blir en liten vinst.

Julborden i december var lyckade och lockade fler gäster än året innan trots att bantningarna av företagens representationskonton börjat märkas.

Efter nyår drogs rörelsen ned på sparlåga. Restaurangen tar emot beställningar men håller annars stängt.

I dag har restaurangen fyra fast anställda som håller ställningarna i väntan på våren och sommaren.

Sedan bör bröllop, skolavslutningar och fint väder locka tillbaka gästerna till den gamla sommarvillan.

– Vi tror att vi kan övervintra och komma igen, säger Jan Johansson.

Han hoppas att de mörka tiderna för näringslivet snart ska gå över och bli ljusare.

– Vi får mycket beröm av kunderna för den fina anläggningen. Men självklart måste man också tjäna pengar. Man får inga stilpoäng, säger han.

Jan Johansson och finansmannen Leif Hässel äger huvuddelen i restaurangbolaget där också Jens Brismo och Fredrik Bäckström är delägare. Krögaren Tommy Vestby som driver Helt Enkelt i Gävle centrum hoppade av efter första sommaren.

Restaurangen hyr av fastighetsbolaget där också Mats Söderström är ägare.

Mer läsning

Annons