Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finanskrisen slår mot julshowerna

Krismedvetandet slår till nu.
Jag tänker inte bara på Sandvik som varslar galet mycket folk i Sandviken (läs mer om det å andra håll i den här tidningen) eller alla andra stora eller ganska stora företag som varslar eller drar ner på produtionen.

Krismedvetandet slår till lite varstans.

Till exempel kan man läsa att flera julshower måste ställa in. Julgalet, med artister som Pistvakt (är det en artist förresten), Babsan, Afro-Dite och Sahlene inte blir av. Turnén skulle startat i Östersund i dag. Och Julgalan 2008, med Caracola, Waterloo och Magnus Bäcklund ställs in i Växjö och Luleå. Det beror på lågkonjunkturen ska arrangören ha sagt. Företagen vågar helt enkelt inte sätta sprätt på pengar på nåt så onödigt som en julgala, även om det kanske har gått bra för dem i år. De vet ju inte hur det ser ut nästa år.

So far har vi inte hört nåt om julgalorna här, så så länge kan vi anta att vi får julstöka med Östen med resten i gasklockan och grina när Peter Jöback sjunger "O helga natt" på Läkerol arena.

Men kris är det.

Bland amerikanska mångmiljonärer har krismedvetenheten också slagit till – och det drabbar vänsterprasslen. Enligt en undersökning som Aftonbladet skriver om tänker 80 procent av alla otrogna mångmiljonärer dra ner på gåvor och underhåll till sina älskare och älskarinnor.

"Rika personer har drabbats av krisen och de inser att de måste reducera onödiga utgifter. Dit hör vänsterprasslet", säger en talesperson för studien till Wall Street Journal enligt kvällstidningen.

Bara tolv procent av de otrogna mångmiljonärerna tänker emellertid avsluta sina kärleksaffärer vid sidan om, enligt artikeln.

Så krismedvetandet må kanske inte vara på topp bland mångmiljonärerna. Men det finns där.

Själv blev jag lite mer krismedveten häromkvällen. Eller snål kan man också kalla det. Jag tillhör, i alla fall just nu, dem som inte dricker alkoholhaltiga drycker men ibland kan man ju vilja hänga på krogen ändå. Det finns öl som är i det närmaste helt alkoholfri (ja, litegrann är det som nyttiga kanelbullar eller fettfri majonäs, alltså en självmotsägelse). Sån öl hade de i alla fall på stället. Så jag drack ett par såna. Och när notan kom insåg jag att jag skulle betala 44 kronor per 33-centiliters flaska. En pint starköl kostar typ 56 kronor på samma ställe. Det är billigare att supa sig full än att dricka ansvarsfullt som det brukar heta(läsk kan man såklart komma undan ganska billigt med, men det är ju rätt äckligt).

Priserna på öl och vin och sprit på krogen brukar ibland skyllas på alkoholskatt, att det helt enkelt måste kosta så mycket. Den går jag inte på hädanefter. Och inte tänker jag köpa alkoholfri öl på krogen nåt mer heller.

Det är nog snarare snålhet just det handlar om, ska erkännas.

Men det låter snyggare med krismedvetenhet. Trendkänsligare, liksom.

Det är krismedveten man ska vara i dessa dagar. Allra helst i Sandviken tydligen.

bra just nu:

Nya "Bevvan" börjar. Gamla "Beverly Hills 90210" återuppstår på TV400 i veckan som kommer. Det bilr spännande. Eller inte.