Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finanskrisen stoppar hotellplaner

Behovet av fler hotell

i Sandviken är fortsatt stort. Men båda de företags
konstellationer som varit intresserade av att bygga har nu lagt planerna på is.


Båda konstellationerna hänvisar till den internationella finanskrisen.


– Läget är iskallt just nu, säger företagaren Niklas Ljungström.

Annons

Bristen på hotellrum har länge varit ett problem i Sandviken. Sandvik AB och andra företag tvingas ofta skjutsa sina affärskontakter fram och tillbaka till Gävle när det är fullt i Sandviken.

Behovet väntas öka ytterligare när Göransson Arena står färdig fram på vårkanten. Inom ett par år räknar arenabolaget med att ha 41 000 övernattningar per år, vilket är en femtedel av dagens totala bäddkapacitet i Sandviken.

– För att vara en attraktiv ort för näringslivet är det här en basservice som bara måste finnas. Företagen ska kunna härbärgera sina affärskontakter med god kvalitet utan långa transporter, säger tillväxtlivschefen Leif Jansson.

Företaget som driver Högbo Brukshotell har tidigare uttryckt starka önskemål om utbyggnad. Men fastighetsägaren Högbo Bruk AB har inte fått tillstånd av sin aktieägare, Sandvikens kommun, för en sådan investering.

Så sent som i somras utredde bygg- och miljöförvaltningen alternativa placeringar för nya hotell. ”Cirkusplatsen” i Stadsparken var det då hetaste läget hos de företag som visat intresse av att bygga. Men även platsen där Hammargymnasiets sporthall står var aktuell liksom parkeringsplatsen mellan affärshuset Galaxen och Grundbogatan samt en tomt vid östra infarten mellan trafikplatsen Ingalund och Mossvägen.

I dag finns det dock inget intresse av att bygga hos dem som var intresserade i somras.

– Nej, det känns ganska iskallt just nu. För tillfället ligger det på is, säger Niklas Ljungström, en av flera företagare som var på väg att gå ihop för att bygga hotell i Stadsparken.

Anders Arnaryd, vd för byggföretaget Lönn & Söner AB, ger samma besked.

– Det ligger på is just nu. Våra planer hänger på att vi kan hitta en aktör, antingen en lokal entreprenör eller en stor kedja, som vill driva hotellet som vi bygger. Men just nu finns det inga förutsättningar för det.

Några nya intressenter som vill bygga och driva hotell har inte heller dykt upp.

– Nej, vi har inte fått något planuppdrag eller över huvud taget haft några kontakter med sådana som varit intresserade, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.