Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fingertoppskänsla av Tobias

Det första som händer på Kafé Spegeln denna torsdagskväll är att Tobias Fröberg hälsar publiken ”välkommen till en gotländsk afton”.

Annons

Publiken är runt 30 personer och vi befinner oss alltså i kaféet utanför själva spelsalen. Med tanke på Tobias framgångar det senaste året känns det först underligt att det hela är anpassat efter en så pass liten publik, men det är bara att tacka och ta emot; någonting annat än det här vore ett helgerån.

Spelningen har perfekt längd, under en timme. Tio låtar är vad som spelas, alltihop framförs med riktig fingertoppskänsla av Tobias och hans gitarr.

Att han är rutinerad efter USA-turnéer råder det inget tvivel om. Både gitarrspelet och sången är väldigt precist spelade. Detsamma kan även sägas om mellansnacket som nästan ges lika stort utrymme som musiken. Han pratar om så vitt skilda saker som indiekredd, att sälja sina låtar, sin tid som singel och Björn Skifs (som han helt naturligt och spontant kommer att tänka på när han fått en handduk).

Rent musikaliskt är det svårt att säga vad som är Tobias Fröbergs största tillgång. Han är en skicklig gitarrist, en känslofull sångare och hans låtar är minst sagt klockrena. Ta bara den vackra ”To Elisabeth wherever you are” eller en textrad som ”She’s good and that’s how I want to be”. På papperet ter sig orden nästintill fåniga, men förmedlade genom Tobias röst blir de i stället magiska.

Tobias poängterar att han spelat väldigt lite i Sverige och säger att han gärna kommer tillbaka för att spela inne i den stora salen.

För mig får han gärna återvända till Spegelns kafé i stället. Den känsla han manar fram säger mig att det nog blir mysigare så.