Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland måste öppna gränserna

Centern blev det finska riksdagsvalet vinnare, om än inte med lika god marginal som förutspått, vilket innebär att Finlands nästa statsminister heter Juha Sipilä.

Kampen om andraplatsen blev i sin tur hård, men gick till sist till Sannfinländarna. Det innebär också att de enda två partier som under förra mandatparioden inte satt i regeringen, nu är Finlands största partier. Vilket kanske säger något om det missnöje som funnits mot föregående regering.

Hur regeringen kommer se ut, avgörs genom förhandlingar. Socialdemokraterna, SDP, hamnade på fjärde plats, och nu är det därför inte osannolikt att man hamnar utanför regeringen. Allt hänger på hur Sipilä anser att regeringen byggs starkast. SDP i regeringen bygger förvisso en bred koalition. Men frågan är om detta är vad finländarna vill ha, givet missnöjet med föregående koalitionsregering.

Med en arbetslöshet på nästan 9 procent och en ekonomi på fallrep, kommer den kommande regeringen, oavsett sammansättning, ställas inför svåra överväganden. Finlands statsskuld uppgår i dag till runt 100 miljarder Euro, landet har en sjunkande BNP, produktiviteten är låg, kvinnor har en lägre förvärvsgrad än i Sverige och sedan 2009 har arbetskraften i landet minskat på grund av befolkningsutvecklingen, som bara till en liten del balanseras upp av invandring, då Finland håller sig med en mycket restrikt migrationspolitik.

Uppenbart är dock att den restriktiva migrationspolitiken Finland håller sig med, inte är en hållbar linje i ett land med åldrande befolkning. Det är också vad Anders Borg och Juhana Vartiainen, Generaldirektör för Statens Ekonomiska Forskningscentral i Finland, i delar konstaterat i sin rapport "En strategi för Finland" rörande hur Finland skall ta sig ur sin ekonomiska kris. För att öka landets sysselsättningsgrad, och därmed också sin försörjningsförmåga av välfärden, krävs att äldre och kvinnor stärker sin förankring på arbetsmarknaden. Och att Finland förändrar sin migrationspolitik för att underlätta arbetskraftsinvandringen.

Tar Sannfinländarna plats i regeringen, är det dock en förändring som riskerar få vänta.