Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100-åringen som kliver ut genom dörren varje dag

/
  • GRATTIS, BROR! Bror delar gärna med sig av roliga anekdoter från sitt långa liv och skrattar hjärtligt åt många minnen. Och han känner sig inte särskilt gammal. ”Nej, det är precis som vanligt. Så länge man har hjärnan i behåll känns det likadant som förr”, försäkrar han.
  • SEGERMASKINEN FRÅN GÄVLE. Vid 71 års ålder ställde Bror upp i sitt första SM eftersom ”pojkarna ville det”. Det blev 17 SM-guld och en EM-titel för Bror som reste världen runt på veteranturneringar.
  • SPÄNSTIG 100-ÅRING. Bror Arfvelin har varit pensionär i 35 år, en ledighet han värdesatt högt och tagit väl vara på. Han har rest världen runt som segerrik tennisveteran och när höften sa nej spelade han golf i stället. 100-åringen går ut en stund varje dag för att handla i närbutiken.

I en lägenhet på Söder bor en man som sjungit i kör med Jussi Björling och spelat tennis med brittiske legenden Fred Perry.

Bror Arfvelin, 100 år i morgon, har ett långt och brokigt liv bakom sig med hemvist i både Dalarna, Hälsingland och Gästrikland.

I Gävle är han mest känd som tennisspelare, veteranen som vann allt han ställde upp i.

Annons

Bror föddes i Mora och växte upp med fyra bröder och en syster.

– Om inte alla kunde jobba fanns det ingen chans att klara sig. Jag gick några år i skolan men när jag var tio var det bara att börja arbeta på sågverket, från sex på morgonen till sex på kvällen.

Fyra simmarbröder

Bror var en av de fyra simmarbröderna Arfvelin, bekanta för de flesta i Mora på 20-talet. Det var hårda kamper i vattenpolo mellan Falun, Orsa och Mora på den tiden och Bror har två ärorika DM-guld i sin ägo.

– Vi hade en fin simstadion i Mora som var väldigt populär. Jag minns att kyrkoherden ville att jag skulle förbättra hans teknik. ”Ni Arfvelinare kunde väl simma när ni föddes” sa han, berättar Bror.

Roliga anekdoter

Han berättar också om när ett par av bröderna följde med en flicka hem en gång.

– ”Vilka har du med dig?” frågade mamman. ”Men du känner väl igen Arfvelinarna?”. ”Jo, visst gör jag det, men jag har aldrig sett dem med kläder på” svarade mamman.

Simkarriären tog slut vid 18 års ålder när Bror, liksom flera av hans vänner, drabbades av tbc.

– I tio år låg jag långa perioder på sanatorium, utan en krona i ersättning. Och i dag klagar de på en karensdag, säger Bror med ett leende.

En del av sjukdomstiden kunde han ändå ägna sig åt att studera, dels på folkhögskolan i Mora, dels på en lantmannautbildning.

Började med tennis

Bror återhämtade sig så småningom, tog nya tag i yrkeslivet, den här gången i bilbranschen – och började spela tennis som 36-åring.

Mer än 30 år senare, vid 71, spelade han sitt första mästerskap. Det var ”pojkarna” i klubben som ville att han skulle åka.

Guldmedaljör

Det gjorde han med besked. Det blev 17 SM-guld, EM-guld och en självskriven plats i veteran-landslaget, innan en höftledsoperation satte stopp för segermaskinen som reste världen runt och spelade.

När han var i Australien och spelade åkte vännerna ut ur turneringen, en efter en, och for vidare på semester. Så när det blev finaldags lade sig Bror helt sonika för sin motståndare för att själv hinna se något av landet.

Sambo på Säder

Bror bor och trivs tillsammans med sin Marianne i en lägenhet på Söder. De får all hjälp de behöver av hemtjänsten. Brors första hustru Margit dog bara 54 år gammal, just när Bror pensionerats. Bror skakar sorgset på huvudet när han berättar det.

Nu har han varit pensionär i 35 år och tagit väl vara på tiden. När han slutade med tennisen blev det mer tid över för golf. Och handicapet sjönk som en sten. Enligt Bror själv för att han inte tog det på så stort allvar.

– Jag spelade för motions skull. De andra hade inte roligt, bara gick och skrev poäng på sina kort. När någon frågade om mitt handicap svarade jag: ”Jag hör lite dåligt, annars ingenting”, berättar Bror och skrattar hjärtligt.

Plockar gärna svamp

Ett annat stort intresse de haft tillsammans är svampplockning. Paret har plockat enorma mängder svamp, alla de sorter, och delat ut hela årsransoner till bekanta. Inte ens Mariannes rullator hindrade dem från utflykter.

Tidigare har Bror har läst mycket böcker. Bland annat alla Nobelpristagare.

– Om man inte gått så mycket i skolan måste man läsa och lära sig själv, konstaterar Bror.

Nu tittar Bror på tv, fotboll och tennis, och löser korsord. Varje dag sträcker han på benen och går ner till närbutiken och köper det nödvändigaste.

Kvällspigg 100-åring

Kvällspigga 100-åringar är det kanske inte så gott om, men Bror går ogärna och lägger sig före 23 om kvällarna, till Mariannes förtret.

När jag ska gå tar jag upp Svensk Damtidning som dunsat in genom brevinkastet och ger den till Bror. På omslaget kysser Kate Middleton och prins William varandra.

– Nej, nej, det där läser inte jag. Det fanns en kortlek som hette Löjliga familjerna. Den behövs inte, de finns ju på riktigt, skrockar Bror.

Mer läsning

Annons