Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 år av värme och gemenskap

/
  • KYRKANS PERSONAL FIRAR. Carl-Göran Amnell, präst i Maria 1967–1977, Jan Anders Jansson, församlingens kyrkoherde sedan 1993, Mattias Larsson, fritidsledare, Anders Åstrand, kyrkoskrivare, Karolina Risberg, kantor, Stina Pettersson, husmor, Ann-Kristin Vallius, komminister, och Sigrid Nilsson, diakoniassistent.
  • BLÅTT EN DAG. Nuvarande kyrkoherde Jan Anders Jansson och förre församlingsprästen Carl-Göran Amnell gläds åt de nya blå stolarna som invigs lagom till Mariakyrkans 40-årsjubileum 11 september.

Mariakyrkan var efterlängtad när den invigdes.
– Kören brukade öva i diakonissans enrummare med kokvrå, minns förste distriktsprästen Carl-Göran Amnell om tiden före.
I helgen firar Sätras egen kyrka 40 år av vänskap, värme och gemenskap.

Annons

Carl-Göran Amnell började som pastoratsadjunkt i Sätra 1967. Utan kyrkobyggnad krävdes fantasi när det gällde att hitta lokaler för olika aktiviteter. Efter något år öppnades Annasalen på Gråstensvägen för konfirmandträffar, körövningar, gudstjänster, dop och vigslar, men när besökarna var många blev det ordentligt trångt i det endast 42 kvadratmeter stora rummet. Lättnaden var stor när porten äntligen öppnades till Mariakyrkans stora vita kyrkorum med sina ljusinsläpp från ovan och det stora träkorset med bilden av Maria och barnet.

Två Mariabilder har tillkommit

Med tiden har ytterligare två Mariabilder tillkommit framme i koret: Den holländska 1800-talsstatyn som skänktes av pater Henk Geerts, en tid katolsk präst i Gävle, och gobelängen med Jesu mor som himladrottning i mitten.

– Jag är så tacksam för att Maria fanns med redan när kyrkan tog form, som en motvikt till det patriarkala, säger Carl-Göran Amnell.

Dagens kyrkoherde Jan Anders Jansson med 18 år i Maria, tycker också att det var dags att lyfta fram Maria när Gävle redan hade sin Staffan och Tomas.

– Ja, Maria är viktig, för hon bär Kristus till världen. Utan henne fanns inte den mänskliga aspekten med, säger han.

Maria en viktig gestalt

Och Maria har faktiskt på senare tid blivit en allt viktigare gestalt i hela Svenska kyrkan, berättar de båda Mariaprästerna. Mariapsalmer har tillkommit och numera firas Mariasöndagen fjärde advent.

Också i församlingen i Sätra har mycket förändrats genom åren, dock mest utanför kyrkans väggar.

Den vita stadsdelen fylldes av barnfamiljer i början av 1970-talet. Dagen efter invigningen 11 september 1971 döptes sex barn samtidigt. Antalet begravningar vid den tiden var på sin höjd 30 om året. I dag begravs runt 90 församlingsbor varje år, medan dopen har blivit färre.

– Vi hade 125 konfirmander när jag slutade 1977, berättar Carl-Göran Amnell.

– Det har hänt otroligt mycket på 40 år om man tittar på befolkningen. Medelåldern är betydligt högre i dag och andelen invånare med utomnordisk härkomst har blivit större, säger Jan Anders Jansson.

– Många av de kristna här är katoliker och ortodoxa och en hel del hittar in i gudstjänsten.

Evangeliet på andra språk

I våras började man läsa evangeliet på andra språk än svenska i Mariakyrkan. Herrens ord har ljudit på polska, ungerska, swahili, tigrinja och spanska.

– På så vis markerar vi att kyrkan är global, inte bara lokal, säger Jan Anders Jansson.

De nya blå stolarna som anlände förra veckan, lagom till jubileet, har köpts in för pengar ur två gåvofonder som testamenterats till kyrkan.

– Väldigt bekväma! säger Carl-Göran Amnell entusiastiskt.

Jubileumsgudstjänst

Och ska man hitta en ledig stol gäller det att komma i tid till jubileumsgudstjänsten i morgon, söndag. Till gudstjänsten är tidigare kyrkvärdar och anställda inbjudna och Mariakören kommer att framföra Gunnar Thyrestams kantat som specialskrevs till invigningen 1971. Så kan ännu ett fint minne fogas till Mariakyrkans historia.

– Men de allra vackraste minnena jag har av min tid i församlingen omfattas av tystnadsplikten, säger Carl-Göran Amnell som bevarar alla förtroenden han fått genom åren i sitt hjärta.

Mer läsning

Annons