Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergikern Jonna älskar djur

/
  • JONNA MED KELGRISEN. Cuddly är en hund av rasen lagotto, som anses vara mer allergivänlig än de flesta andra raser. För Jonna, som tidigare inte tålde några pälsdjur alls, var han hett efterlängtad när han kom för ett år sedan.

Jonna Smiding har aldrig smakat choklad.
Under sina sex första år levde hon på astronautkost.
Allergin krånglar till livet, men Jonna tar det coolt.

Annons

– För mig är det inte så konstigt, för jag vet ju inget annat.

Hunden Cuddly möter i hallen med intensiv svansviftning och blöta pussar. Han är hela familjens kelgris men allra mest är han Jonnas älskling. Cuddlys päls är ljus och lockig som fårull och passar allergiker, eftersom den inte hårar av sig så mycket.

Begränsade livet

I hela sitt liv har Jonna längtat efter ett eget djur, men när hon var barn hade det varit helt omöjligt att ha ett pälsdur i huset. Jonna föddes med en sällsynt sjukdom som till en början gjorde henne allergisk mot i stort sett allt: födoämnen, djur, växter...

Fick hon i sig något som hon inte tålde började hon kräkas och långa tider låg Jonna med dropp på barnkliniken. Jonnas allergi och ledsjukdomen som mamma Yvonne lider av begränsade livet för hela familjen och därför skaffade de tidigt en stödfamilj. Tora och Larsen Dahlström i Strömsbro tog sig an Jonna vissa helger under många år och betyder mycket för henne än i dag.

Älskar att resa

Med åren har allergin blivit bättre, även om Jonna fortfarande drabbas av besvär. I dag tål Jonna ett 20-tal födoämnen. Hon äter helst kyckling och ris och gillar att laga mat och prova sig fram. Vill hon ha något extra går det bra med lakrits och vanliga chips.

Alla i familjen tycker om att resa och Jonnas allergi har inte hindrat familjen att ge sig ut på äventyr. I mars väntar en resa till Thailand och i somras reste Jonna med en kompis till Cypern en vecka.

Två dagar av sju låg hon på cypriotiskt sjukhus efter att ha kommit i kontakt med något hon inte tålde, förmodligen alger.

– Jag brukar ligga på sjukhus när jag är utomlands. Att resa är det bästa som finns, så det får jag ta, säger hon lugnt.

Jonna ser de ofrivilliga studierna av andra länders sjukvård som en del av reseupplevelsen.

– Det är en bra erfarenhet, även om det är jobbigt när det händer, resonerar hon.

Jonna är sportfantast och inte heller där har allergin hindrat henne nämnvärt. När hon var liten spelade hon hockey med killarna och tidigt drog pappa Johan med henne till golfbanan, där Jonna visade sig vara en riktig talang.

2009 deltog hon i seriespel med Gävles golfdamer som efter särspel tog sig upp till elitserien det året.

– Det var spännande!

Vill ha en bra utbildning

Efter det spelade Jonna fotboll vid ett tillfälle och skadade foten så illa att det inte blev några tävlingar i somras. Nya undersökningar väntar och än vet inte Jonna när hon kan börja tävla igen. Under tiden tränar hon vidare för att hålla formen medan foten läker. Genom gymnasievalet har Jonna två förmiddagar i veckan då hon kan träna golf på skoltid.

– Golfen ligger lite på hyllan nu. Viktigast är att få en bra utbildning, säger Jonna, som dessutom är mitt uppe i intensiv körkortsträning.

Jonna tänker sig en framtid som ingenjör inom något område. Framtiden får utvisa vilket det blir.

– Det ska i alla fall vara något som innebär resor!

Mer läsning

Annons