Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders - en riktig urjävel som blir 70

/
  • TRIVS BLAND FISKARNA. Under Cityfesten har Anders Grönlund stekt och serverat strömmingsburgare, tillsammans med 17 andra fiskare.

Han tog över familjeföretaget vid 19 års ålder. Anders Grönlund har varit grosshandlare av fisk i över 40 år. Rötterna har han sedan långt tillbaka i Gävle.
– Jag är en riktig urjävel, som man säger.

Annons

Fisken har alltid funnits i Anders liv. Både hans far och farfar var fiskgrosshandlare.
Det började med att farfar A. E. Grönlund tog över en handelsbod på Bönan 1904. Där hade han allt möjligt till salu eftersom kommunikationerna med Gävle var dåliga på den tiden, framför allt på vintern.
– Farfar bildade ett imperium och var både grosshandlare av fisk samtidigt som han sålde fiske- och sportredskap, säger Anders.
Sönerna tog över så småningom och då delades firman. Anders pappa fick ta över fiskgrosshandeln, men han gick bort redan 1957. 

Tog över redan som 19-åring

Då gick Anders handelslinjen på Borgarskolan och levde livet under det "glada femtiotalet". Sport var en stor del av livet för Anders som höll på med både fotboll, ishockey, bandy och handboll.
Han var bara 19 år när han tog över företaget Grönlunds Fiskexport, strax efter pappans död.
– Det var tufft förstås. Jag har gått i livets skola, kan man säga. Det var inget annat än jobb, säger han.
Som grosshandlare av fisk var Anders tvungen att jobba hårt på morgnarna och väckarklockan stod under många år på 04:44.
– Vid halv sex på morgonen, det är då allt händer. Fisken ska tas emot av fiskarna och sedan expedieras och ut till affärerna och fiskhandlarna.
Då fanns det både särskilda fiskbutiker och ambulerande fiskhandlare.
– Då åkte man runt och knackade dörr, det var ju alltid någon hemma på den tiden i och med att kvinnorna ofta var hemmafruar, säger Anders.
Han kom att driva Grönlunds Fiskexport i 24 år, tillsammans med en kompanjon. Efter det började han som försäljare på Gävle Fisk och efter fyra år blev han utsedd till VD.
Utfiskningen av torsken i Bottenhavet 1988 har han starka minnen av.
– Hela Gävle hamn var fylld av fiskebåtar under det här vansinnesfisket. Man hade just upptäckt att det fanns ett bestånd av stor torsk i Bottenhavet, men den kunde inte reproducera sig här, berättar Anders.

Håller igång

Kanske kommer torsken tillbaka om 30 eller 40 år. Anders tror att det är möjligt att den kan vandra upp till Bottenhavet igen. Men något totalförbud av torskfiske vill han inte ge några synpunkter på.
– Jag låter bli det, man måste ju ge sig någon gång!
Nu är Anders pensionär men håller i gång för fullt med träning. Han tycker om att gå stavgång, cykla, simma och att gå på gym.
– Ju äldre man blir desto mer måste man hålla på. Även om det gör ont ibland, säger Anders och skrattar.
Snart är det surströmmingspremiär. Anders tror visserligen på traditionen men han äter surströmming året om.
– Jag har alltid några burkar i kylen som jag tar fram när jag blir sugen, säger han.
Själv tycker han bäst om att äta surströmming direkt från burken, med potatis till. För den som inte är fullt så van vid smaken rekommenderar han en tunnbrödsrulle.
– Filéa fiskarna, lägg dem i tunnbröd med smör och potatis och hackad lök, det blir jättegott!

Mer läsning

Annons