Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bättre att fylla 50 än 25”

/
  • LARS-ÅKE AU NATUREL. Artisten och kläddesignern Lars-Åke Wilhelmsson fyller 50 år i dag och är snart lika gammal som sin rollfigur Babsan, 52.
  • LARS-ÅKE WILHELMSSON, 14 ÅR. Arbetarbladets fotograf fångade den unge artisten vid ett framträdande på Rotskärsskolan under högstadietiden i Skutskär.

Kostymdesignern Lars-Åke Wilhelmsson har bråda dagar inför premiären av musikalen ”Det våras för Hitler” på Chinateatern. Och mitt uppe i alla förberedelser passar han på att fylla 50.

Annons

 

Hur har du haft det i sommar?

 

– Min sommar har varit helt fantastisk med mycket jobb men också lite ledigt före midsommar, då jag mest fixade med utbyggnaden av mitt fritidshus i Furuvik. Jag har byggt till ett stort rum med altan och höga vikdörrar, så att man sitter som mitt i naturen vid sjön Trösken.

– Sedan var det alla tisdagar med allsång på Skansen, där Babsan till slut fick sjunga sin nya hit ”Jet set Babsan”. Snällare var de i Gävle på Sommarkvällarna, där fick jag leda allsången och sjunga med Fredrik Swahn och Ulrika Beijers orkester. Jag och Fredrik ledde barntimmen, där Babsan även hade lite vett- och etikettskola för de små.

Några veckors ledighet

 

Du var nyligen i New York, vad gjorde du där?

 

– Jag var där med ensamblen från musikalen ”The Producers”, eller ”Det våras för Hitler”, som Mel Brooks skrivit. Vi var ett glatt gäng med Magnus Härenstam, Claes Malmberg, Anders Berglund, Staffan Götestam, Ola Forsmed, Kim Sulocki, Christine Meltzer, Claes Månsson med flera som skulle kolla in lite andra musikaler, få inspiration och shoppa lite grejer till pjäsen.

 

Berätta om aktuella projekt, nuvarande och kommande.

 

– Jag har premiär 19 september med ”Det våras för Hitler” och har suttit sedan i midsomras och jobbat med kostymerna till hela musikalen. Jag gör alla 432 kostymerna och har shoppat tyger i Thailand och New York, designat och fixat. Gunilla Hedman från Furuvik hjälper till att sy allt.

– Efter det blir det ett par veckors ledighet innan jag 17 november börjar kryssa på Birka Paradise igen varje måndag till tisdag. Det blir även julshow i Norrland med bland annat Pistvakt och Afrodite och till januari ska jag sy kostymerna till en rolig pjäs på Intiman.

 

Dessutom jobbar jag varje söndag som klubbvärdinna Babsan på gaybåten Patricia.

 

 

25 eller 50, vilket är bäst?

 

– 50 känns så mycket bättre! Jag har blivit mycket tryggare i vad jag vill och vem jag är. Jag har bra betalt för de flesta jobben som jag får. Jag törs tacka nej nu, om jag inte orkar eller känner för ett jobb; det var jag för rädd för vid 25 eller så hade jag inte råd att tacka nej.

Jetlag från flygresan

 

Vad gör du om tio år?

 

– Jag hoppas att jag får vara frisk och må bra med många vänner kvar och att jag fortfarande har jobb när jag vill och orkar.

 

Vad längtar du mest efter i livet?

 

– Just nu längtar jag efter att bli av med min jetlag från flygresan. Jag längtar också efter att en dag kanske träffa ”den rätte”! Tills dess har jag mina sömmerskor Lisa och Gunilla. Och Pajas är fin att pussa på också!

– En önskan är att efter premiären 19 september få fin kritik för ”The Producers” och en liten semester i början av oktober, så att jag kan få tillbaka min lilla borderterrier Pajas som hela tiden har varit i Furuvik.

Babsan är äldre

 

Vem är äldst, Babsan eller Lars-Åke?

 

– Den rosa tanten Babsan är lite äldre än jag. Hon har redan fyllt och firats för sina 50 år. Vi hade festen på Patricia i Stockholm för tre år sedan och det var många gäster då som trodde att det var jag som fyllde 50! Jag blev ju nästan förolämpad. Men den här gången fyller jag 50 på riktigt. Och Babsan har bara blivit 52; hon fyller nu bara vartannat år. Jag tror att Babsan alltid kommer att vara en riktigt snygg galatant!

Hinner inte fira riktigt

 

Hur ska du själv fira?

 

– Jag hinner inte riktigt fira 8 september, eftersom jag är mitt uppe i programfotograferingen dessa dagar. Men jag kommer att åka iväg på en 22-timmarskryssning med mina nära och kära. Jag har bokat alla hytter på Birka Paradise!

Mer läsning

Annons