Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berndt har släppt taget om Gerda

/
  • GERDA ETT VACKERT MINNE. Berndt Adetoft var ordförande i Briggen Gerdas styrelse de sista åren. ”Vi gjorde vad vi kunde, det finns inget skäl att vara bitter”, tycker han. I backspegeln har han dock sett en ny idé. ”Man skulle ha byggt Gerda, sålt henne direkt och sen byggt en till. Det unika för Gävle hade kunnat vara att vi bygger träfartyg, inte att vi driver dem”.

Berndt Adetoft både bloggar och twittrar.
– Jag har alltid fått jobba med unga människor och anpassat mig till dem. Man lär sig alltid något nytt då.

Annons

Han skriver mest om säkerhetsfrågor, den bransch han kan bäst. Just nu ansvarar han för säkerheten vid bygget av nya fotbollsstadion i Solna, och har i sammanhanget fått fotbollsfans från Danmark som Twitter-följare.

Berndt bloggar och twittrar under eget namn, inte WSP:s, det stora teknikkonsultföretaget han är anställd hos.

– Jag är lite impulsiv, det kan hända att det slinker igenom något dåligt om bolaget, ler han.

WSP vill dock använda sig mer av sociala medier, och kallade Berndt till ett möte med it-människor som blev lite förvånade när han dök upp som rådgivare.

De hade väntat sig någon betydligt yngre.

Skriver riktiga brev

Men Berndt värnar samtidigt om det gamla. Han är noga med att skriva riktiga brev, med reservoarpenna, på handgjort brevpapper, till barnbarnen när de fyller år.

– Annars kanske de aldrig kommer att få ett handskrivet brev med frimärke på kuvertet, konstaterar han.

Yrkeslivet inledde Berndt Adetoft redan som 16-åring i befälsskola.

– Jag ville nog egentligen gå till sjöss, men min mamma avstyrde genom att söka in till försvaret åt mig.

Berndt blev vuxen i förtid bland de fyra–fem år äldre befälseleverna.

– När det blev permis klockan 12 på lördagarna åkte jag upp till Kortedala torg i uniformen och rökte en cigg lite nonchalant. Det imponerade på kompisarna.

Kanonbra räckte inte

Vid 25 hoppade han av försvaret, men först nyligen fick Berndt meddelande om att hans tjänster som reservofficer inte längre behövdes.

– Kanoner var min bästa gren. Jag fick ett vänligt besked om att min kompetens nu är överflödig, säger Berndt med ett leende.

Efter det militära har han ägnat sig åt säkerhetsfrågor, både som rådgivare, problemlösare och utbildare. Över 6 000 väktare har han lärt upp, det händer då och då att de hejar på honom när han passerar.

2008 blev Berndt Adetoft ordförande i Briggen Gerdas styrelse.

– Gerda var en jädrigt bra grej. Hon hade en fascinerande historia och engagemanget kring bygget var outstanding. Det är många som är bittra och ledsna nu, och det är skittråkigt att Gerda inte finns kvar, men vi gjorde vad vi kunde och man måste lämna det bakom sig. Bitterhet är ingen bra affärsidé.

Problemlösare

Berndt är extremt snabb i både tanke och ord. Han är entreprenör och älskar att dra igång projekt. Och att lösa problem som dyker upp – särskilt när det gäller säkerhetsfrågor.

– En gång var det problem med gnistbildning kring en bensinmack när det skulle pålas för en tunnelbanestation. Vad göra? Jo, borra i ett rör med vatten.

– Min fru kan bli lite trött på mina idéer hemma ibland. Hon kan tycka att det blir lite omständligt, som när jag började planera för ett eget äppelmusteri.

Bara i Järbo...

Det var oemotståndliga Anette som fick honom att flytta till Järbo en gång i tiden. De stannade där tills barnen var utflugna, och nu bor paret så centralt man kan komma i Sandviken.

– Jag var på posten i Järbo en gång när en gammal man skulle fylla i talonger och betala räkningar. Det fattades 15 kronor men kassörskan sa bara: ”Ta med det nästa gång”. Att få kredit på posten, det är ju bara möjligt på såna ställen.

Fotnot: Twitter är en mikroblogg som möjliggör för användare att skicka och läsa meddelanden. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde. Utöver vanliga privatpersoner använder många företag, webbsidor, artister och organisationer Twitter som ett sätt att nå ut till sina användare, kunder och fans.

Källa: Wikipedia

Mer läsning

Annons