Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn håller koll på idrottsbuset

/
  • Möt Björn Orrsten, länets ende supporterpolis.
  • Supporterpolis Björn Orrsten är en synnerligen välkänd person i vimlet på Läkerol Arena. Han jobbar varenda Brynäs-match och även under bortamatcher om det är högriskmatcher, det vill säga att det är risk för slagsmål .

Han har varit polis i trettionio år och har aldrig ångrat det yrkesvalet.
Frånsett några år på Stockholms gator har Björn Orrsten ägnat sig åt Gävle och buset här under alla år.

Annons

Numera har Björn enbart koll på idrottsbuset, det vill säga de som under en match hellre ägnar sig åt bråk och slagsmål med motståndarlagets fans än åt att kolla på spelet och heja på laget.

Björn är nämligen supporterpolis. Den ende i länet. Det är han som bedömer säkerhetsläget och därmed vilken polisinsats som behövs inför varje match där elit-lagen Brynäs, GIF, SAIK, Edsbyn, Bollnäs eller Broberg spelar.

De supportrar som Björn håller ett extra öga på kallas för risk-supportrar. Det är de som bara är ute efter bråk före, under eller efter en match.

– Här i Gävleborg finns det inga risk-supportrar, här har vi bara supportrar. De kan vara stökiga, bråkiga och gapiga, men de är inte vilda, säger Björn.

Han samarbetar tätt med publikvärdarna och ordningsvakterna på Läkerol Arena och på Strömvallen, "vi är som en stor familj" konstaterar Björn.

– På Läkerol Arena kan det komma mellan 6000 och 8 000 åskådare och det finns fem utskänkningsställen med öl och sprit. Det är betydligt fler människor än vad som rör sig på stan en lördagskväll.

Jobbet passar Björn som hand i handske, idrottstokig som han är. Under uppväxtåren på Nynäs spelade han själv fotboll och hockey. Senare var han under flera år ungdomsledare i Brynäs.

Det var under lumpartiden på I14 som tanken på polisyrket dök upp när Björn och några till spånade om framtida yrken.

– Vi var fyra stycken som sökte till polisskolan och alla fyra kom in. Vi bodde tillsammans i Solna under skoltiden. I dag är det jag och en till i gänget som fortfarande är kvar i yrket. De andra två satsade på annat.

De första fem åren bevakade han ambassader och nötte Stockholms gator, sen längtade Björn hem till Gävle.

Han har i alla år varit uttryckningspolis och därmed mött mycket våld och elände, men någon cyniker verkar han inte ha blivit.

– Näe, jag har alltid gillat mitt jobb, man får träffa många och jag känner att jag hjälper folk. Jag har lärt mig att stänga av jobbet när jag går hem, även om det förstås har funnits gånger då det inte har gått riktigt, säger Björn.

Alla åren med skiftjobb, jobb varannan helg och ett par nätter i veckan innebar till slut sömnproblem för Björn. Så när tjänsten som supporterpolis dök upp blev den hans.

– Det är snart sju år sen och jag har själv fått utforma tjänsten, säger Björn.

Inför Brynäs eller GIF:s bortamatcher finns Björn på plats när bussarna med supportrarna ska åka. Han kollar nykterhet och hur mycket sprit fansen har med sig. Om Brynäs eller GIF ska möta ett lag med risksupportrar då är också Björn på plats och jobbar.

– Det gillar våra supportrar, de har förtroende för mig och kommer ofta och pratar.

När Björn varit frånskild några år dök kärleken dök upp i form av Barbro en danskväll på CH . Hon var mamma till Jimmy, klasskkompis till Björns son Fredrik.

– Vi kände ju varandra litet genom att killarna gick i samma klass och hade tittat på varandra då och då, säger Björn.

Det klickade direkt och Björn och Barbro gifte sig. Nu har de rest bort några dagar och i kväll firar de Björns födelsedag med en bättre middag.

Mer läsning

Annons