Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla lever och andas kultur

/
  • Camilla Norin har jobbat på Gävle Teater i fyra år. När hon fick jobbet var det som att komma hem. I dag beskriver hon den vackra byggnaden som sitt andra hem. Åldersnojan är mindre i dag än för 25 år sedan eftersom hon vet vad hon vill göra med livet.
  • Camilla Norin var tidig med att shoppa second hand kläder, vilket i dag 14 år senare är en stor trend. Garderoben är fylld av fynd hon hittat de senaste tio åren.

Camilla Norin beskriver sig själv som kulturtant - trots bara 30 år fyllda.
För fyra år sedan hittade hon sitt drömjobb i Gävle Teater, där hon är kommunikatör och har varit med och format en digital plattform åt den nästan 140 år gamla verksamheten.

Annons

Camilla Norin har hoppat mellan kortare vikariat och provat många branscher. Det var först när hon hittade annonsen om att Gävle teater sökte en kommunikatör som hon kände att "Det där, det där är jag!".

I dag lever och andas Camilla Norin kulturen.

– Kultur är för mig en upplevelse som man inte når på annat vis. Någonting som jag själv inte kan åstadkomma. Jag kan inte göra en stor teaterframställning eller konstutställning, så att få ta del av någon annans visioner, drömmar och fantasier är fantastiskt. Kultur är en inblick i andras huvuden, med fria tolkningar.

Intresset för kulturen har hon haft sedan barnsben. Då var det främst musiken och skrivandet hon var intresserad av. Att skriva lärde hon sig redan innan skolan.

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken. Jag ville lära mig allt det där som vuxna gjorde.

Den största barndomsdrömmen var att bli författare, och drömmen att publicera en bok finns fortfarande kvar. Även fast hon redan publicerat en poesisamling.

Efter gymnasiet gick Camilla Norin en kurs i kreativt skrivande, hon påbörjade en utbildning i kulturvetande – men hoppade av - och läste en ettårig skrivarutbildning. Därefter fick hon jobb som frilansande skribent på gratistidningen Nöjesmix, där hon i fyra år var ansvarig för kultursidorna.

– Det var via Nöjesmix som kulturintresset utvecklades på riktigt, eftersom jag då började luska i vad som hände i Gävles kulturliv. Under den tiden jag var på Nöjesmix exploderade Gävles kulturliv. Det känns som att det är många som insåg att om man vill göra någonting inom kultur så är det bara att göra det. För tio år sedan kanske man var lite rädd för att det inte gick.

– Kultur är inte svårt. Det blir vad du gör det till, vad du vill att det ska vara. Det finns sällan förbestämda mallar. Du får ta kulturen och göra den till den, och göra upplevelsen till din egen.

Sedan studenten har hon haft omkring fjorton olika jobb, bland annat inom handel och på verkstad.

– Det jag tycker är kul, det nappar jag på. Det har känts bra då och då har jag velat testa det.

Men att hoppa runt mellan jobb blev tillslut påfrestande.

– Jag visste inte vad jag ville göra, och väntade på att nästa stora grej skulle dyka upp. Och nästa stora grej som dök upp, det var ju teatern. Nu har jag hittat hem.

Var dag är sig olik och Camilla stormtrivs med sin vardag som kommunikatör på teatern. Om hon var tvungen att drömma vidare är det Dramaten hon hade velat jobba på, men i dag vill hon ingen annanstans.

Som kulturperson har Camilla Norin dessutom varit med i P4:as kulturpanel för att diskutera trender och vad som händer i staden.

– Kulturen i Gävle blomstrar, det finns väldigt mycket. Det finns så oerhört många som är drivna och vill göra saker, och gör det.

Camilla har ett starkt barndomsminne där hon var på teatern med skolan.

– Jag kommer så väl ihåg känslan efter åt: Vad var det här för någonting? Finns det här? Det var fantastiskt att sitta där i mörkret och se någonting och bara få ta in. Det var en stark känsla då, men den gick nog och gömde sig för att komma tillbaka i samband med att jag började skriva för Nöjesmix.

Förutom scenkonsten är second hand kläder ett stort intresse. Och Camilla var tidig med att få upp ögonen för begagnade kläder, någonting som i dag är en stor trend. På den tiden var det lite tabu över att shoppa begagnat förklarar hon. Det var bara en viss typ av människor som handlade i second hand butiker. Camilla tänkte likadant, vad äckligt, varför ska jag köpa någonting som någon redan använt? Men hennes nyfikenhet fick henne ändå att pröva, och hon föll direkt. I dag är halva garderoben fylld av fynd hon hittat de senaste tio åren. Camilla har även drivit en mindre second hand butik under en kort period.

Mer läsning

Annons