Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina Bodström vill för mycket

/
  • RUM FÖR SKAPANDE. Ateljéhuset i Ulvsta, Ockelbo, är den kreativa miljö där konstnären och barnboksförfattaren Carina Bodström tillbringar många av sina arbetsdagar. Om en vecka öppnar hennes utställning ”Döden kör Cadillac” på Galleri K i Gävle. Men först ska hon fira födelsedagen i New York.  Foto: Ulrika Rudberg

Carina Bodström är född med en fantasi som går på högvarv. Vid 50 kan det ge en viss stresskänsla.

Annons

– Jag vill så mycket att jag hade behövt fem liv till för att hinna med allt. Det kan göra mig lite sorgsen, säger hon.

Som konstnär och författare gläds Carina förstås åt sin gåva. Huvudet myllrar av uppslag och ur fantasin poppar barnboksfigurer som Hjälphunden och hans trogna hjälpsystrar, kråkorna Krille och Kralle samt nu senast en påhittig och humoristisk faktabok om pussar. Med den blev Carina den första vinnaren av det nyinstiftade Castorpriset på 50 000 kronor som delades ut av Alfabeta förlag i våras.

– Min hjärna är överaktiv. Om jag satte mig ner en dag skulle jag säkert kunna skissa fram tio nya manus, säger hon.

– Men det kan vara jobbigt när fantasin drar iväg även på andra områden, som nu när jag ska ut och flyga till exempel...

Eller som när hon är ute och går i skogen; Carina vill helst ha någon mer än hunden med sig på de dagliga långpromenaderna i elljusspåret.

– Jag är en riktig storstadsmänniska som är rädd för björnar och vargar och studsar till vid minsta ljud.

Gillar stämningen i Ockelbo

Carina är född i Stockholm men har bott på landsbygden större delen av sitt vuxna liv. För sex år sedan flyttade hon från Torsåker till Ockelbo, där hon bor centralt i ett hus som hon och hennes man har byggt om och byggt till. Det har blivit ett personligt hem genomsyrat av Carinas fantasi och sinne för estetik och med en trädgård där det växer både vindruvor och kiwi.

Carin gillar Ockelbo och tycker att stämningen på orten är glad och positiv.

– Jag kände det direkt när jag kom hit. Det är lätt att få kontakt och börja småprata med folk här.

Carinas tecknade memoryspel ”I love Ockelbo” kan ses som hennes personliga hyllning till platsen.

Älskar loppisar

Sommarens försäljning i konsthantverksbutiken Turbin vid Wij trädgårdar har gått bra. I början sålde Carina bara böcker i butiken, men under sin tid i Ockelbo har hon breddat produktionen. Med största ödmjukhet sällar hon sig till konsthantverkarnas skara med återbruk som specialitet. I utbudet finns till exempel sittdynor sydda av gamla stickade tröjor och trädgårdsprydnader av fyndat begagnat kaffeporslin.

– Jag älskar loppisar, är en riktig loppoman, säger Carina som tänker ägna många timmar på den gigantiska lördagsloppisen i Hell’s Kitchen i New York på födelsedagen i dag.

Har lärt sig att slappa

En hel del loppisföremål dyker också upp i hennes konst, som tycks bli allt mer tredimensionell. På golvet i ateljén i Ulvsta gamla byskola, som hon delar med tre andra konstnärer, står senaste tillskottet: en liten blålackerad bandsåg. Med den och en ny vass täljkniv har Carina börjat undersöka träets möjligheter. Det kommer att synas i Carinas utställning ”Döden kör Cadillac” som öppnar på Galleri K i Gävle 2 oktober.

– Jag vill verkligen fördjupa mig i det här med träskulptur.

Carina beträder gärna okänd mark. När Hjälphunden blev teater turnerade hon som skådespelare tillsammans med musikern Johan Wallner. Det gör hon gärna om.

– Vilken underbar publik! Sexåringar kan verkligen leva sig in. På scenen släppte jag all min blyghet.

Dessutom skulle hon gärna vilja börja skriva böcker för vuxna också och siktar på Västerbergs skrivarutbildning framöver.

Med sin energi och det ständiga flödet av idéer tycker Carina att det är ganska skönt att hon med åren också utvecklat vilandets konst.

– Jag har blivit mycket bättre på att slappa. Jag kan till och med bli lite väl slapp ibland!

Mer läsning

Annons