Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David satsar på att bli läkare

/
  • MEDICIN OCH MER KINESISKA. David Yang från Älvkarleby funderar på att plugga till läkare efter gymnasiet. Dessutom skulle han vilja bättra på sin kinesiska med hjälp av någon högskolekurs senare.

Förr tillbringade David Yang all sin tid framför tv:n, men nu föredrar han skrivbordet.
– Jag var lite slapp i skolan tidigare, men till slut fick jag en utskällning av mina föräldrar och ändrade attityd. Det är jag glad för i dag, säger David som funderar på en framtid som läkare.

Annons

Normalt tränar David flera gånger i veckan; fotbollen kräver två–tre pass och boxningen lika många, men just nu blir det mer sällan. Det är oftast mycket att göra i skolan och dessutom har David körkortet att tänka på. I januari planerar han att ha kortet i handen och sedan blir det slutspurt mot studenten.

– Jag har MVG i allt, så nu gäller det dels att hålla det, dels att ha tur i lottningen, så att jag kommer in på läkarlinjen. Det är extremt många som söker.

David stormtrivs i sin klass och där finns många likasinnade.

– Alla i klassen är flitiga och alla är öppna för varandra, så det blir inga grupperingar, säger David som vid sidan av Älvkarleby IK även spelar fotboll med ett gäng från klassen på fredagarna.

Fotbollen har varit Davids hobby i flera år. Han gillar lagandan och tycker om att se när spelet utvecklas men han håller inte så noga reda på var i tabellen hans lag befinner sig. När det kommer till boxningen är David inte tävlingsinriktad alls, utan tränar bara för att lära sig självförsvar.

En annan sida som David vill utveckla är kunskaperna i kinesiska. David föddes i Stockholm tre år efter att hans föräldrar hade lämnat Kina för att studera i Sverige.

Vill bättra på kinesiskan

Familjens släktingar bor kvar i Kina och David och hans föräldrar besöker dem vartannat år.

– Jag kan tillräckligt med kinesiska för att kunna föra ett enklare samtal, men att läsa en hel bok är för svårt. Mamma och pappa pratar kinesiska och jag svarar på svenska för att det går fortare, men jag borde jobba mer med kinesiskan. Jag kan ha stor nytta av den i framtiden.

David beskriver sig som en omtänksam person som helhjärtat går in för sina uppgifter.

– Jag studerar hårt och försöker hjälpa till hemma så mycket som möjligt.

Hans föräldrar är restriktiva när det gäller att festa med alkohol, men David själv har ändå aldrig varit lockad av att dricka, trots att andra runt omkring honom gör det ibland.

– Jag har aldrig fallit för grupptrycket utan tycker att det är viktigt att man står emot om det är något som man inte vill.

Mer läsning

Annons