Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den gamle stjärnbackenhar hamnat i skolbänken

/
  • ÄNTLIGEN HEMMA. Jonas Stöpfgeshoff har bytt livet som hockeyproffs i Frankfurt mot familjeliv i Gävle och han är helt nöjd med bytet. Han gläds också åt att familjens radhus äntligen börjar bli färdigrustat. Foto: Britt Mattsson

Proffskarriären tog slut med en smäll. Efter andra hjärnskakningen insåg Jonas Stöpfgeshoff att han var färdig med ishockeyn.


– Jag hade precis fått min dotter och tyckte inte att det var värt att ta fler risker, säger Frankfurt Lions forne stjärnback.

Annons

Jonas Stöpfgeshoff fick proffskontrakt med den tyska klubben 2002 och lämnade Gävle och Brynäs IF:s A-trupp.

– Det var fantastiskt att få chansen att både göra det jag tyckte om och komma tillbaka till Tyskland, där min rötter finns, säger Jonas som har efternamnet efter sin tyske far.

Det hann bli fyra händelserika år i Frankfurt innan skadan satte stopp för idrottskarriären. Det gick bra för Frankfurt Lions som blev tyska mästare 2004 och Jonas trivdes med all positiv uppmärksamhet som riktades mot spelarna.

– Den där känslan att vinna är något jag kan sakna ibland, säger han.

I början av proffsperioden pluggade flickvännen Lisa i Linköping och hälsade på i Frankfurt varannan helg. Jonas medger med ett leende att han till viss del har lågprisflyget att tacka för att förhållandet höll trots avståndet. Inför dottern Amelies födelse flyttade även Lisa ned till Tyskland.

Hjärnskakningen som Jonas Stöpfgeshoff drabbades av i början 2006 var hans andra. Den första ett par år tidigare krävde ett års rehabilitering och när han skadades på nytt var det ingen tvekan om att han hade gjort sitt som hockeyproffs.

– I efterhand har jag tänkt att det kanske var meningen. Den sista tiden kände jag att det var dags att göra något annat i livet än att spela hockey, säger Jonas.

Familjen flyttade tillbaka till Gävle och köpte ett radhus som Jonas och hans hustru har jobbat hårt med att rusta det senaste året.

– Jag hade nog aldrig trott att jag skulle flytta hem igen, men jag trivs väldigt bra. Det är lättare att ha barn i en liten stad där det är nära till allt och man slipper sitta i bilköer.

Just nu pluggar Jonas på komvux för att skaffa sig högskolekompetens. För tillfället har han siktet inställt på att bli jurist, men han har också varit inne på beteendevetenskap med fokus på idrottspsykologi.

– Det kan svänga igen, garderar han sig.

Studierna har öppnat en helt ny värld för Jonas som hoppade av gymnasiet för hockeyns skull.

– Att få uttrycka mig i skrift och lära mig nya saker är så stimulerande att jag inte saknar ishockeyn, säger han.

Sex års hårda studier ligger framför honom, men det bekymrar honom inte. Jonas Stöpfgeshoff är målmedveten och som idrottsman är han van att kämpa.

En proffshockeyspelare tjänar bra och efter åren i Tyskland hoppas Jonas på ett jobb som med tiden ska ge lite av den ekonomiska friheten tillbaka.

– Jag är inte så mycket för att köpa prylar, men vill gärna kunna gå ut och äta eller resa när jag känner för det, utan att behöva vända på slantarna.

Ett självklart resmål för familjen är förstås Tyskland, där han själv vistades mycket som barn. Jonas Stöpfgeshoff har dubbelt medborgarskap och känner sig både tysk och svensk, med lite övervikt åt det svenska. Han ser många fördelar med att vara hemma i båda länderna och kan ta vara på båda ländernas mest positiva sidor: Den tyska öppenheten människor emellan å den ena och den svenska glesbefolkade stillheten å den andra.

Annons