Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 50 år byter Kerstin till Tina

/
  • BUSSCHAUFFÖREN SADLADE OM. Busschauffören Tina Skytén från Solna flyttade till Tierp för tio år sedan och har funnit sig väl till rätta. Nu har hon bytt bransch och driver sedan förra året butiken Chicbohem i centrala Tierp.  Foto: Jacob Hilding

Lagom till 50-årsdagen tar Kerstin Skytén sitt gamla smeknamn Tina som tilltalsnamn.
– Det har varit ett liv av namnförvirring. Nu är det dags att få ordning på namnstöket, säger hon.

Annons

Tinas mamma heter också Kerstin, så när dottern fick samma tilltalsnamn var det bäddat för missförstånd.

– Det var mamma och pappa som började kalla mig Tina redan när jag var liten.

Officiellt namn

Kerstin har hon kallats bara i officiella sammanhang, som i brev från myndigheter och jobbansökningar, medan alla som känner henne alltid sagt Tina. Lagom till 50-årsdagen bestämde hon sig för att bringa reda i förvirringen och i måndags blev det klart: Andranamnen Inger och Marie försvinner helt, medan Kerstin blir kvar och Tina läggs till som tilltalsnamn.

– En bra födelsedagspresent, tycker Tina om det efterlängtade namnbytet.

Busschaufför i 25 år

Den senaste tiden har inneburit förändringar också i fråga om arbetet. Efter 25 år som busschaufför har Tina hoppat över till en helt annan bransch och driver sedan slutet av förra året butiken Chicbohem i centrala Tierp med inredning och möbelrenovering som specialitet. Tina och hennes kollega Anna Sandin lagar, målar och klär om gamla möbler samt hjälper företag och privatpersoner med inredningsuppdrag av olika slag. Och kundtillströmningen är större än förväntat.

– Vi har fått ett varmt välkomnande. Ryktet sprider sig och många av mina gamla busspassagerare kommer också in och tittar i butiken.

Träffade maken på kurs

För det är just som busschaufför Tina är känd i Tierp med omnejd. Hon och hennes man Peter, båda från Stockholm, träffades när de utbildade sig till chaufförer vid Stockholms lokaltrafik. Båda jobbade för SL innan de lämnade storstadsområdet och flyttade till Tierp för tio år sedan.

– Att köra buss på landsbygden är en helt annan sak än i storstan. Tänk, vad många spännande människor jag har träffat på bussen, det har varit en riktig löneförmån, säger Tina.

Men nyfiken som hon är har Tina alltid haft lust att prova andra saker i livet. Ofta har hon gett efter för lusten och det har inneburit både fabriksjobb, vårdjobb och fartfyllda fritidssysselsättningar som dykning och vattenskidåkning.

Jobbar halvtid på Nobina

Än så länge har hon kvar jobbet vid Nobina, tidigare Swebus, på halvtid, men så småningom hoppas hon kunna ta steget och bli egenföretagare till 100 procent.

I dag bor bara en av de fyra döttrarna kvar hemma och livet har successivt förändrats. I början av nästa år blir Tina dessutom mormor för första gången.

– Jag har svårt att fatta att jag har blivit så gammal, säger hon men vill ändå inte påstå att hon drabbats av ålderskris.

Tina tänker fortsätta att följa sin lust till nya upplevelser och utmaningar och hoppas att det också ska finnas tid för fler vandringsresor framöver.

– Inkaleden i Peru, det vore nåt... Ulrika Rudberg

Mer läsning

Annons