Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 18-åring älskar havets våg

/
  • FARLIGT MEN ROLIGT. Han har ett år kvar Sjöfartsgymnasiet men inriktning har han redan valt. ”Jag har valt matros då jag vill vara på däck” säger Anders Brook som i dag fyller 18 år. Han kan gärna tänka sig att jobba på en tankbåt och beskriver det som ”lite farligare men roligt”.  Foto: Linnea Hallberg

Han har spenderat sommaren till havs på ett fraktfartyg.

Nu fyller han 18 år och är hemma innan det är dags att mönstra på igen.

– Jag har varit säker hela tiden att jag ville det här, säger den blivande sjömannen Anders Brook.

Annons

Vid sommarstugan i Stockholms skärgård såg Anders Brook de stora båtarna passera och bestämde sig att det var på en sådan han ville jobba.

– Redan som liten sa jag att jag vill vara på en sådan båt, berättar han.

När det var dags att söka gymnasium fastnade Anders för Sjöfartsgymnasiet på Tjörn, mycket tack vare att man där gör praktik redan första terminen.

Måste segla 26 veckor

Första vändan som sjöman gjorde Anders bara några månader in på höstterminen. Han åkte då med en 25 000 ton tung båt som gick längs Norges kust, vidare mot Ryssland och sedan till Island. Det är enda gången han varit rädd på en båt.

– På första båten var jag lite rädd när vi gick till Island och det blåste 38 sekundmeter och ett lock frös fast på däck som vi var tvungna att fixa, berättar Anders.

Utbildningen på Tjörn är speciell; loven är få, eftersom konkurrensen om seglingstider är stor.

För att bli motorman eller matros krävs 26 veckors seglande. Förra sommaren jobbade Anders sex veckor på en båt som fraktade cement längs svenska kusten. Båten lastades på Gotland, något som Anders gillade.

– Det var riktigt skönt, man kunde sola direkt när man slutade, berättar han.

Den här sommaren har han varit på Wilson Star, en ro-ro-båt. Ro-ro står för roll on roll off, vilket innebär att man kan öppna båten och köra på last. Båten går mellan en fjord i Norge och holländska Rotterdam.

– Det är riktigt fint inne i den norska fjorden, berättar Anders.

Vacker by

Många nya platser blir det under resorna, Anders berättar att en av de vackraste han sett hittills är en fransk by utanför Le Havre.

– Det är inga problem att få gå i land om det är platser man aldrig varit på, säger Anders.

Tidigare gick fritiden åt till friidrottsträning men numera tränar han på fartygens gym och tiden på land spenderar han med flickvännen och vännerna.

Spikskorna och löparbanorna har bytts ut mot skateboard och gitarr. Hemmet i Fors, Österfärnebo, besöks på grund av det långa avståndet inte så ofta, men när han väl är hemma är kontrasterna stora. Livet till havs ställs mot familjens ”lilla Skansen”, en gård full med djur.

– Jag blir ofta satt på att jobba med något här hemma, ler Anders som trivs både som fisken i vattnet och som krabban på land.

Framtidsutsikterna är ljusa för sjömän, de flesta från utbildningen på Tjörn får jobb inom båtbranschen.

– Ju bättre jag sköter mig på båtarna desto större är chansen att jag får jobb, konstaterar Anders.

Efter studenten tänker sig Anders att jobba något eller några år som matros och sedan plugga vidare till styrman eller kapten på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Mer läsning

Annons