Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En krogvärd måste kunna läsa gästerna”

/
  • krogliv. Värdshusvärden i Forsbacka sen 30 år tillbaka, Bengt Palmborg, fyller 70 år i dag.

De senaste 30 åren har Bengt Palmborg varit värdshusvärd i Forsbacka. Det har han sannerligen inte för avsikt att sluta med bara för att han fyller 70 år.
Han har tidigare arbetat på stockholmska toppkrogar som Operakällaren, Stadhuskällaren, Grand Hotel
och Strand med flera.

Annons

– Det kändes skönt att flytta från Stockholm. Det går faktiskt att bo utanför tullarna, säger Bengt ironiskt.

Han betecknar sig som en riktig Ekenkis, för han är född och delvis uppvuxen i Gamla stan.

När han var 13 år flyttade dock familjen till Örebro, hans pappas hemstad.

Bengt skulle bli skomakare. Farfar hade startat Örebros första skofabrik och tanken var att Bengt skulle börja där och arbeta sig upp till toppen. Han skickades till England för att lära sig garva skinn under ett år.

– Men skotillverkning var inte det jag drömt om, jag slutade rätt snabbt och började läsa på folkhögskola i Värmland i stället.

Det ledde dels till att han kom in i restaurangvärlden, dels att han träffade blivande hustrun Kerstin.

– Men ett tag var jag inne på att bli skådis, jag gjorde succé som Gammel-Jerk i Himlaspelet när vi satte upp den på skolan, säger Bengt.

– Som tur var blev jag aldrig det, så mina illusioner om att jag skulle ha blivit en utmärkt skådespelare är okrossade!

När Bengt tog över Forsbacka wärdshus ägdes det fortfarande av Fagersta bruk, men några år senare köpte makarna Palmborg fastigheten, som ju har ett par hundra år lång historia som värdshus bakom sig.

På senare år har Bengt trappat ned sin närvaro i köket, numera är det sonen Johan som tagit över matlagningen. Inte ens hemma lagar Bengt maten särskilt ofta nu för tiden.

När han ser tillbaka på sina tidiga restaurangår minns han med värme de personer som varit hans föredömen.

– John Melin som var en både yrkesskicklig och yrkesstolt servitör på Operakällaren. En gång sa han till mig ”det där gjorde du bra” när jag var en grön matsalslärling, den meningen lever jag på än.

– Eller Erik Pettersson, legendarisk hovmästare, en mycket elegant person som höll sig i bakgrunden, men hade koll på varje gästs önskningar. Han kände hela Stockholm.

Bengt säger att det är just det som är det viktigaste – att kunna läsa av människor och veta hur varje gäst vill bli behandlad.

Utanför restaurangvärlden har Bengt varit engagerad inom kyrkopolitiken i många år. Han är numera ålderspresident i Valbo kyrkofullmäktige.

– Jag företräder moderaterna, men det är ytterst sällan det handlar om politik, vi företräder visserligen olika partier, men det är sakfrågor vi jobbar med inom kyrkan, konstaterar Bengt.

Han har också varit mycket aktiv inom Frimurarlogen Polstjernan och var dess ordförande i tolv år.

– Det är inte lika roligt längre att fylla år som när man var liten, säger Bengt torrt.

Mer läsning

Annons