Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva-Maria fastnade för Åmot

/
  • Syfantast. Eva-Maria tillbringar mycket tid i syhörnan på ovanvåningen. Det mesta hon skapar, ger hon bort till släkt och vänner
  • Sätts ihop. Lapparna sätter hon sedan ihop till kuddfodral eller plädar.

Eva-Maria Mungsgård från Märsta, hamnade i Åmot av en slump. I dag är hon engagerad i PRO, håller i trådarna för sommarkaféet i Bunges kapell och tillbringar mycket tid i trädgården.

Annons

Det blommar för fullt vid den gamla smedslängan i Åmot, och i trädgården trängs hallonbuskarna bland kryddväxter och lupiner.

– Det här är min favoritplats, vi har nyligen planterat syrenbuskarna, de är lite små än så länge men när de växt är tanken att det ska bli en berså, säger Eva-Maria och ställer fram en kaffetermos och kaka på bordet. Kakan är inhandlad på Konsum, ett stenkast från huset. Åmotborna gör sitt bästa för att handla i den lokala butiken, så att de får ha den kvar på orten.

Det är i den stora trädgården hon tillbringar mest tid, den var också en stor anledning till att hon och maken Anders föll för det stora huset för ett par år sedan.

Huset var en slump

Eva-Maria kommer från början från en liten by i Västmanland och har efter det bott i Solna och nu senast i Märsta.

Hon gick på handelsgymnasiet i Västerås och efter studenten började hon på sekreterarskola. Men kurserna innehöll inte bara renskrivning, de unga kvinnorna skulle också lära sig hur man sminkar och klär sig rätt.

– Det var inte alls något för mig, så jag utbildade mig till sjuksköterska i stället, berättar hon.

Eva-Maria har arbetat både på sjukhus och på vårdcentral, tills hon för två år sedan gick i pension.

– Det var dags, det sker så mycket förändringar och nedskärningar inom sjukvården, så det var faktiskt skönt att sluta, säger hon.

Tillvaron som pensionär är något hon längtat efter, och hon har inga problem med att få dagarna att gå.

– Det är skönt att få rå sin egen tid och vi har mycket att pyssla med både jag och min man.

Att det blev husköp just i Åmot är mest en slump.

– Vi gillar att åka runt och titta på gamla hus och så fastnade vi för det här. Egentligen hade vi inte alls tänkt köpa något, säger hon.

Engagerade i byn

De första åren bodde de i huset på sommaren, men när Eva-Maria gick i pension för två år sedan, flyttade de in permanent, och det tog inte lång tid för dem att bli engagerade i byn. Idag är Anders ordförande i byrådet och Eva-Maria är engagerad i PRO. Dessutom driver paret sommarkafé i Bunges kapell.

– Vi är flera som turas om att driva Bunges kapell och i år är det vår tur att hålla i trådarna, men vi är runt trettio personer totalt som turas om att baka och sköta serveringen. Det är trevligt och man får träffa mycket folk, säger Eva-Maria.

Har egen syhörna

Att sy är ett annat stort intresse för Eva-Maria. På ovanvåningen i huset har hon en syhörna, där hon ofta sitter och pysslar. Främst syr hon lappar, som kan sättas ihop till plädar eller väskor.

Eva-Maria saknar inte tillvaron i Märsta. Det är i Åmot hon känner sig hemma och här vill hon stanna kvar.

– Jag vill definitivt bo kvar så länge jag kan, även om det blir mycket snöskottning på vintern, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons