Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånga fantasi i foto och musik är Petras grej

/
  • Konstnär. Petra Salmi som fyller 30 år i dag, gillar att skapa vacker och mörk fotokonst. Hon drömmer om att starta ett eget fotokafé och att en dag bo i Paris.

Petra Salmi lever en kreativ tillvaro. En hel del tid går till skapandet av dataspelsmusik och kläder, men det som är allra viktigast för dagens 30-åring är bildskapandet.
– Jag gillar att skapa fantasivärldar i mina fotografier, säger hon.

Annons

Katten Vincent möter i dörren och stryker sig direkt mot benen, innan han övergår till att gömma sig i en av de flyttkartonger som står i ett hörn i Petras vardagsrum.

– Det är tre små monster som bor här med mig, och Vincent är den som är mest kelig, säger Petra som nyligen flyttat till en ny lägenhet i centrala Gävle.

– Jag gillar att bo mitt i staden och att ha ljud omkring mig. I bland är det karaoke till två på natten på krogen under men jag störs inte alls av det, säger hon.

Vi slår oss ner i vardagsrummet i soffan som är draperad med svart sammet. Väggarna är prydda med foton, alla tagna av Petra och alla med olika kvinnor som motiv.

– Jag tycker bäst om att fota kvinnor och känner mig mest hemma i det. Även om män kan vara stiliga så är kvinnor generellt mer vackra och har något sensuellt över sig som jag vill fånga på bild.

Frilansat som fotograf

Petra kommer ursprungligen från Tornedalen, där hon växte upp med mamma, pappa och två bröder. 2005 började hon på en konstskola i Sundsvall och där upptäckte hon mörkrummet.

– Jag hade bläddrat i modetidningar och framför allt tittat på fotografierna i dem i många år, men det var på skolan som jag själv kom igång ordenligt.

Petra har frilansat som fotograf under ett par år, bland annat för modell-agenturen Nocturnal Agency i Stockholm.

– Det är en alternativ modellagentur med människor i alla olika slags former och stilar, säger hon.

Mörka och vackra bilder

För tillfället är fotograferandet mest en hobby men hon satsar på att söka till Stockholm fotoskola om något år.

– Jag vill bli yrkesfotograf, att ha utbildningen på papper känns viktigt och som en fördel.

Petra beskriver sina bilder som mörka och vackra, lite som sagor för vuxna barn. De flesta idéerna kommer till henne när hon drömmer, vilket man nästan anar när man ser de fantasifulla bilderna.

– Jag har fått höra från en kvinna att mina foton nästan ser ut som målade tavlor, det tycker jag är en bra beskrivning. För mig är redigeringen nästan lika viktig som själva fotograferandet och jag jobbar mycket med ljus, skuggor och färger.

För Petra handlar fotograferandet mycket om planering. Hon beskriver hur hon kan få en idé och måla upp som en saga för sig själv innan det är dags att leta modell och plats. Hon stylar gärna sina modeller själv.

– Jag kan gå fram till en vacker person ute på gatan och säga: jag vill fota dig. Om modellen säger okej, så går jag loss med mina sagoteman fullständigt, säger hon och ser förtjust ut.

Fransk inspiration

Franska filmer och Tim Burtons udda skapelser, är en stor inspirationskälla. Favoriten är Amelie från Montmartre.

– Det är något speciellt med det bildspråket och stämningen just i franska filmer. Jag drömmer om att bo i Paris någon gång, trots att jag aldrig varit där, säger hon och skrattar.

Om det inte blir Paris är Petra sugen på Stockholm.

– Jag skulle vilja driva ett konstkafé där om några år med plats för både musik, foton och målningar, men det kanske blir om tio år.

Mer läsning

Annons