Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festligt för Bosse

/
  • HÅLLER MUSIKEN IGÅNG. Bosse Tigrén, 77, fortsätter med musiken så länge han kan. ”Jag har ju klarinetten att hålla mig i, så det är ingen fara!” säger han. Nya skivan har underrubriken ”Världens bästa möbelhandlare på klarinett” och är ett citat av Lasse Åberg.
  • SWINGSESSIONS 1960–2010. 50 år med Bosse Tigrén på cd.

Den blir en riktigt festlig vecka för Hofors möbelhandlar- och jazzveteran Bosse Tigrén.
På torsdag kväll firar han sin nya cd med swingfest på Stampen i Stockholm och på fredag besöker han sin 51:a möbelmässa.

Annons

1962 åkte Bosse Tigrén till Stockholms möbelmässa för första gången. Då hade han precis övertagit möbelaffären efter sin far. Som den framstående klarinettist han är utökade han traditionen 1970 med årligen återkommande spelningar på jazzklubben Stampen i samband med mässan.

– Mässan och swingfesten på Stampen tillhör årets höjdpunkter, säger Bosse.

Bandet som spelar på torsdag är handplockat ur svenska jazzeliten, berättar han. Ett extra kärt återseende blir pianisten och munspelaren Bengt Jelvefors från Norrköping som gör ett gästspel. Han medverkar också på nya skivan.

– Vi turnerade tillsammans för 55 år sedan och har inte setts sedan dess, berättar Bosse.

Gamla möbelhandlarkolleger och andra representanter från möbelbranschen brukar dyka upp på Stampen när Bosse spelar. Och dagen efter ser han fram emot att stöta ihop med ännu fler gamla bekanta när han besöker möbelmässan.

Nu förtiden ser han sig mer som ”turist” på mässan, men han följer nyfiket möbeltrenderna.

– Allt är totalt förändrat i dag. Förr fanns det bara svenska möbler att köpa in, men i dag är det nästan bara utländskt. Och även om det är svenskt är namnen utländska, säger han.

Bosse gillar ofta det nya han ser, men de jättestora sofforna med divaner som varit i ropet de senaste åren har han svårt att ta till sig.

– Rena vansinnet! De tar ju upp ett helt rum. Mysighet kräver mer variation i möblemanget, tycker den erfarne möbelhandlaren.

Nästa vecka fortsätter festligheterna för Bosse Tigrén. Onsdag 15 februari är det dags för släppfest nummer två, då Bosse framträder med sin ordinarie kvartett på Konserthuset i Gävle.

På cd:n som Bosse ger ut i 500 exemplar har han sammanställt liveinspelningar från radiosändningar och konserter under 50 år, 1960–2010, en blandad kompott med allt från ”stillsam kammarjazz till eldfängd drängkammarswing”.

Mer läsning

Annons