Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från riksdagsbänken till egen delikatessbutik

/
  • lokala delikatesser. I fem år har Anne-Katrine Dunker drivit sin butik för lokalt producerade delikatesser som ostar, korvar, bröd med mera. Hon har en dröm kvar att förverkliga – att börja lagra ostar.

När hon fyllde
50
var hon nyvald riksdagsledamot och fylld av förväntan inför vad som komma skulle.


Vid
60
har Anne-Katrine Dunker åter bytt spår i livet och driver en delikatessbutik i Gävle.


– Det är faktiskt maten som varit den röda tråden i hela mitt liv, säger hon som en gång utbildade sig till hushållstekniker och bland annat haft cateringföretag

i Spanien.

Annons

Rikspolitiken lämnade hon efter fyra roliga och spännande år i riksdagen, hon åkte ut när moderaterna förlorade ett länsmandat i valet efter.

– Det var synd, jag hade gärna stannat en period till. Det tar nästan en period att komma in i jobbet och få kontakter. Det är ju ett ensamjobb att vara riksdagsledamot, man bygger sitt eget arbetsliv, konstaterar Anne-Katrine.

Ett politiskt uppdrag har Anne-Katrine i dag, hon är förste suppleant i Riksbanksfullmäktige. I övrigt kretsar hennes tillvaro mest kring lokalt producerade delikatesser som ostar, korvar och marmelader.

– Jag skissade på min plan B redan när jag satt i riksdagen, det skulle bli något med mat så mycket visste jag.

Först blev det ett halvår hos Hushållningssällskapet med uppgift att ta reda på vilka lokala matproducenter som finns i Gävleborg. Hon byggde upp ett kontaktnät och fann att de inte var särskilt många i Gästrikland, men desto fler i Hälsingland.

Sen bestämde hon sig för att öppna butik och kafé i Gysinge vid Centrum för Byggnadsvård och sälja ostar av alla de slag, korvar, pastejer, hårt och mjuk bröd liksom marmelader och chutney.

– Svenska hårdostar är i världsklass och våra dessertostar är en bra bit på väg. Det är tråkigt att vi inte är stoltare över vår svenska mat, tycker Anne-Katrine.

Tre år blev hon kvar i Gysinge, men när kafédelen höll på att bli större än butiksdelen kändes det fel.

– Dessutom var det ju mest besökare på helgerna och sommartid. Det blev för tungt att vara ensam och jobba både i veckorna och på helgerna.

Hon flyttade i stället butiken till Gävle där hon trivs utmärkt. Många av butikens produkter kommer från Jämtland, precis som Anne-Katrine själv, som växte upp på en bondgård i Ås.

– För tio år sen funderade jag om jag skulle ta över gården efter mina föräldrar, men kom rätt snart fram till att det skulle jag inte, skrattar hon.

Nu har hon fått mer normala arbetstider och när hon är ledig springer eller cyklar hon för att hålla sig i form, ”jag gillar att laga mat och gör gärna tre rättersmiddagar till mig själv” och hon läser mycket.

Som före detta riksdagsledamot har hon fortfarande passerkort till riksdagen och är hon i Stockholm slinker hon gärna in och hälsar på bekanta och frossar i tidningsläsande. Samhällsengagemanget är fortfarandet lika stort som under politikertiden.

Mer läsning

Annons