Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som Anna - då kan du bli 104 år

/

Anna Eriksson, 104 år i dag, berättar glasklart om minnen från sitt liv. När hon inte brister ut i ett gapskratt förstås.

– Man ska jobba hårt och ha roligt, säger födelsedagsbarnet.

Annons

Anna Eriksson tar emot i sin lilla lägenhet på äldreboendet Åskarbygården i Tierp. Här har hon bott i fem år. Med på träffen är Annas båda döttrar Ingegärd och Margareta, men det behövs ingen tolkhjälp för att få en inblick i Annas liv.

Visserligen är hörseln och synen lite nedsatt men Anna minns en hel del från förr.

– Jag föddes på gården Skarpfors i Munga. Vi var 13 syskon. Det var fattigt och vi fick kläder av andra, berättar Anna där hon sitter i favoritfåtöljen vid sängen.

Knappa förhållanden

På väggen har hon ett fotografi av alla syskonen i vuxen ålder. Ingegärd och Margareta säger att syskonskaran alltid varit positiva trots att de växte upp under knappa förhållanden. Förutom Anna lever i dag Gunnar, 97 år, och Gerd, 87 år.

Det är en välklädd kvinna jag har framför mig. Anna bär en leopardmönstrat blus, virkad väst och en tuff scarf. Fast komplimangerna från mig avfärdar hon med att hon är en ”gammal kärring”.

”Kan mjölka än i dag”

Föräldrarna, Tekla och Lars, var torpare och familjen flyttade mellan olika mindre gårdar i Tierpstrakten. Anna berättar att hon redan som åttaåring mjölkade för hand. Mjölkmaskiner var en senare uppfinning.

– Jag skulle kunna mjölka än i dag, säger Anna, som jobbat som piga.

Mitt i berättelsen kommer födelsedagen på tal. Anna säger att det inte är något märkvärdigt men att den som vill får komma på en kopp kaffe. Blommor räcker gott som present. Döttrarna säger samma sak, det blir en mindre tillställning med de närmaste. Det stora firandet var vid 100-årsdagen.

Även Anna och maken Axel som hon gifte sig med 1932 var bönder. Anna berättar att de hade kor, grisar och höns på gården Långholmen i Halls där de bodde.

Anna har lite svårt att minnas exakt när olika hushållsmaskiner kom in i livet. Men givetvis var tvättmaskinen något som underlättade vardagssysslorna. Dessförinnan tvättade familjen i bäcken.

Första gången Anna såg på tv, i början på 50-talet, finns däremot nästlat i minnet.

– Vi var till gården ”Fjälla” en söndagseftermiddag . Emil undrade om vi inte ville vara kvar och titta på tv.

Ett stort intresse i livet har varit handarbete. I lägenheten finns flera stickade och virkade alster. Anna har också roats av musik, gärna dragspel.

– Och så har du ju alltid gillat att dansa. Ni dansade väl i korsvägarna innan det fanns dansbanor, säger Margareta till sin mor.

– Nej, vi dansade i lagårn, replikerar Anna och skrattar gott.

Anna skrev dagbok då hon var yngre. Det får mig att undra om hon hade valt journalistyrket om hon varit ung i dag.

– Vadå, behöver du en elev? svarar Anna blixtsnabbt.

Mer läsning

Annons