Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna har målen klara

/
  • Hanna Zeijlon har målen klara för sig - hon ska bli förskollärare, ta över gården hemma och kanske ha en kennel.

Redan på dagis bestämde sig Hanna Zeiljon för att där skulle hon bli kvar även som vuxen.
Nu är hon på väg mot målet. Hanna går andra året på barn- och fritidsprogrammet och är mer övertygad än nånsin om att hon valt rätt.
– Det känns helt rätt. Jag ska bli förskollärare.

Annons

När Hanna om ett år tar studenten är hon barnskötare. Förskollärarexamen kräver sen ytterligare studieår på högskolan.

– Jag kommer inte att börja plugga direkt efter studenten, försäkrar hon. Jag vill känna att skoltiden verkligen är över. Under ett år tänker jag jobba och inte tänka på studier, sen kan det vara dags att satsa igen.

Hur känns det att bli 18 år?

– Inte nåt särskilt faktiskt. När man var liten så var man ju så hysterisk inför en födelsedag och jag trodde nog att det skulle kännas litet speciellt den här gången, men det gör det inte!

Hon konstaterar att hon nu får rösta och det tänker hon göra i EU-valet i juni. Hon är intresserad av politik och kan mycket väl tänka sig att gå med i ett politiskt ungdomsförbund.

– Men inte just nu. Det kan jag göra när jag har bättre tid. För om jag engagerar mig i något då gör jag det till hundra procent. Och ska jag vara med i nåt sånt då vill jag vara aktiv.

Hanna lägger ned rätt mycket tid på skolan, hon läser ju mot ett mål. Hennes stora intresse på fritiden är att träna och tävla agility med sina hundar - en toypudel och en dvärtschnauser.

– Kenneth och Adam är mitt allt, säger Hanna kärleksfullt.

Ett annat stort intresse är resor, hon och storebror Tony reser gärna tillsammans. De var nyligen i Gambia och dessförinnan var Hanna och en kompis till Island, där hjälpte de till att rida in en unghäst. Hanna har ridit i flera år och hade egen ponny under några år.

– Jag sålde den för två år sen. Dels skulle jag börja på gymnasiet och ville satsa på det, dels hade jag tröttnat ur när det gällde ridning, det var inte lika kul längre.

o Är det bråttom med körkortet?

– Jag tror pappa börjar bli trött på att vara taxi åt mig, säger Hanna och skrattar. Jag ska ta itu med körkortet nu, jag har övningskört litet grand, men inte haft riktigt med tid.

o Har du skrivit önskelista?

– Nej, det har jag inte. Och konstigt nog har ingen frågat mig vad jag vill ha, säger Hanna fundersamt. Jag undrar om mamma och pappa kokar ihop nåt?

I sommar ska Hanna arbeta på ett stuteri i Slovenien i tre veckor, ett feriejobb som hon fått genom kommunen.

– Det är jag och en kompis som åker dit, det ska bli jättekul. Sen hoppas jag att jag får sommarjobba litet här hemma på Max hamburgerrestaurang också. Häromdagen slog det mig att det är mitt livs sista sommarlov säger Hanna och skrattar litet.

Hur tror du ditt liv ser ut om tio år?

– Då bor jag i Gävle, fast utanför nånstans. Mitt mål är att en dag få ta över gården. Jag är färdig förskollärare, bor ihop med nån och har nog ett barn. Och så hundar förstås, kanske har jag en egen kennel då.

 

 

Mer läsning

Annons