Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans villaförening i Stigslund firar 50 år

/
  • GILLAR SITT STIGSLUND. Hans Törnblom, ordförande i Stigslunds villaägareförening, flyttade till området 1960. Han hoppas att nya krafter ska ta över så att föreningen kan leva vidare. Rabatter hos lokala företag, gratis rådgivning hos jurist och social samvaro är några fördelar som medlemsskapet innebär.  Foto: Håkan Selén

Just när våren är som vackrast firar Stigslunds villaägareförening 50-årsjubileum.
– Vi är några gamla uvar som håller liv i föreningen, säger ordförande Hans Törnblom, medlem sedan 49 år.

Annons

Det finns bara en villaägareförening i Gävle som är äldre än Stigslunds och det är grannen i Strömsbro. Det är inte alltid så lätt för föreningarna att hitta tillräckligt många engagerade medlemmar och en och annan i kommunen har tvingats lägga ned.

– Föreningsarbetet är trögt just nu, medger också Hans Törnblom i Stigslund.

Kanske är dagens människor alltför stressade för att hinna ägna sig åt föreningsliv. Av Stigslunds villaägareförenings sex styrelseledamöter är alla pensionärer utom en. Flera har varit med ända från början.

Året var 1959 och utbyggnaden av Stigslund pågick för fullt. Bland nybyggarna väcktes idén om en sammanslutning som skulle tillvarata villaägarnas intressen och företräda dem i tvister, förmedla rådgivning i energi- och juridikfrågor och fungera som påtryckningsgrupp i kontakterna med kommunen.

– Mycket i området var oplanerat i början och det fanns bara grusvägar. Föreningen engagerade sig för asfaltering, ny busslinje, skola och affärer, berättar Hans Törnblom som med tiden fick se alla de behoven uppfyllas.

Men villaägareföreningen har inte triumferat i alla strider. Föreningen har sett tomträttsavgälden öka från 198 kronor per år till 6 000 och ytterligare höjning kan enligt Hans Törnblom vara på gång för dem som inte köpt loss sina tomter.

Ett betydligt trevligare avsnitt av föreningens historia är de glada gatufesterna som hölls under några år på 1990-talet. Lördagen efter Cityfesten dukades långbord på Vallarstigen. Alla tog med egen mat och en stol att sitta på och föreningen stod för underhållning, bingo och barnaktiviteter.

– Gatufesterna engagerade hela familjerna. Det kom 175 personer när de var som hetast, minns Hans som gärna understryker föreningens sociala funktion.

Många familjer har kommit och gått genom åren, men det finns flera som liksom Hans Törnblom blivit området trogna.

– Vi har medlemmar som är över 90 som bor kvar och går och påtar i sina trädgårdar.

En förklaring till trivseln är den goda grannsämjan och gemenskapen bland villaägarna i området, tror Hans. Dessutom finns närheten till affärer och hälsocentral som gör att äldre kan bo kvar längre.

– Det är en perfekt boendeform för den som kan och orkar, säger Hans Törnblom som själv ännu inte har några planer på att flytta.

I kväll firar Stigslunds villaägareförening sina 50 år med en jubileumsfest i Ordenshuset i Strömsbro. Förutom middag blir det lotteri, musikunderhållning och föredrag av lokalhistorikern Kjell Hertzman om det gamla Stigslund.

En representant från Villaägarnas riksförbunds regionstyrelse i Sundsvall kommer och delar ut hedersnålar till Stigslundsföreningens Ingvar Lindkvist, Ove Grip, Lars Hansson och Jan Larsson.

Hans Törnblom, som redan fått sin hedersnål, tänker fortsätta som ordförande ett tag till.

– Det kan vara svårt att få folk som vill ta över, men vi har en bra styrelse nu och styrelsemötena har blommat upp den senaste tiden. Vi jobbar på att hålla föreningen vid liv.

Mer läsning

Annons