Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harnäsbadet lever på ideellt engagemang

/
  • Leif Bergström har varit ordförande för Harnäs-Skutskärs simsällskap i 35 år. Han vill ge tillbaka till simningen som har gett honom så mycket under uppväxten.      Harnäsbadet fyller i sommar 60 år, men föreningen har inte möjlighet att fira. Först behöver de få ordning på parkeringsplatser och kommunalt avlopp.
  • 26 juni 1955 invigdes badet. Det var en högtidlig dag som självaste landshövdingen höll i.
  • Harnäsbadet fyller i sommar 60 år. Badet hade aldrig funnits så länge utan det ideella engagemanget menar ordförande Leif Bergström.

Harnäsbadet är ett resultat av ideellt engagemang. Det är därför badet kunde byggas för 60 år sedan och det är därför badet fortfarande står kvar.
Harnäs-Skutskärs simsällskap är en förening med många eldsjälar, som trots motgångar håller kvar i sin föräldragenerations arv.

Annons

Året var 1955, när Harnäsbadet byggdes var ingenting ouppnåeligt. En simanläggning utvecklades med banor i internationella mått, hopptorn, stor läktare och högtalar system. Landshövdingen höll i invigningen.

Den nya simstadion blev en självklar anläggning för stora tävlingar och elitsimmare. Samma sommar fick Harnäs simsällskap äran att hålla i SM, vilket var Norrlands första sim-SM. Därefter har Harnäsbadet varit arena för DM-tävlingar och träningsläger för bland annat Stockholmslaget Polisen.

Bygget finansierades med hjälp av ett lotteri och med stöd från Valbo kommun, Älvkarleby kommun och Sveriges Riksidrottsförbund. Stora Kopparbergs Bergslag AB upplät mark och skänkte allt trävirke. Och arbetskraften var det medlemmar och invånare i bygden som frivilligt stod för.

Simsällskapets då 215 medlemmar skrev upp sig på 3 000 timmar, vilket kom att fördubblas.

Gunnar Hjort var nio år då han följde med sin farfar på invigningen.

– Allt var så stort, man trodde nästa inte att det var sant att ett så stort och högtidligt bad hade byggts.

Det stora engagemanget inför invigningen och SM tog inte slut där.

– Det ideella arbetet är basen för den här verksamheten. Det hade aldrig blivit 60 år om inte det vore för att folk jobbar ideellt. När vi har städdag här i maj är det 50 personer här som jobbar, säger Leif Bergström, som varit ordförande i 35 år.

Även det 260 kvadratmeterstora klubbhuset som byggdes på 1980-talet är ett ideellt verk. Bygden engagerade sig och bidrog med möbler och arbetstimmar.

Till en början kostade badet inte så mycket att driva. Alla ville vara med och stötta bygdens stolthet och hjälpte till utan så mycket som en krona. Men i dag ser det annorlunda ut. Badet tar därmed en blygsam avgift på 20 kronor för att gå runt.

Föreningen har eldsjälar att tacka, som paret som skötte kiosken och delade vinsten med föreningen, utan att någon visste om det. Andra har sålt lotter på eget initiativ för badet.

– Det jag tror utarmar föreningar på de här ideella krafterna är att man på kommunalt håll inte visar uppskattning. Du kan tänka dig hur mycket det hade kostat för Gävle kommun att driva badet, det är inte under en miljon om året. Vi har fått det att fungera för 8 000 kronor, om än på gränsen. Den här oasen kommer försvinna. Innan det försvinner har kommunen chansen att uppmuntra ideellt arbete. Men det måste ske nu.

Förutom ekonomiska problem har föreningen länge inväntat kommunalt vatten och avlopp, de har ont om parkeringsplatser, och järnvägsbygget förbi Furuvik har fått badets framtid att se ovis ut.

Föreningen har varken vågat satsa på utbyggnation eller velat fira 60 års jubileet. Men i dag ser de ljusare på badets framtid, och hoppas på en ny storhetstid.

– Kommunen ska byta åt sig marken som Veidekke har som uppställningsplats för sitt material. Blir det verklighet har vi inga parkeringsproblem. Nästa problem är kommunalt vatten och avlopp, som vi har sökt om sedan 1980. Får vi hit det, och det är ett måste för att vi ska våga satsa mer på det här, då kan vi starta upp och bygga kök.

Ett kök och uteservering framför vattnet tror föreningen skulle locka fler människor och få badets ekonomi att rulla igen.

Annons