Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatten av för modisten Kerstin, 100 år

/

– Jag hade väl aldrig trott att jag skulle bli så gammal! säger Kerstin Boman och låter riktigt förvånad.

Annons

Men nu röjs alla tvivel, för i dag blir det ordentligt 100-årskalas på Selggrensgården.

Kerstin Boman, född Ollas, växte upp på Ollasgården i Fors nära Krylbo i Södra Dalarna.

– Vi hade bondhemman, men jag ville ut i livet och inte vara kvar hemma, berättar Kerstin.

– Jag valde mellan hårfrisörska och modist. ”Välj modist”, sa pappa, och så blev det.

Kerstin började som lärling. Arbetsperioderna delades in i säsonger och efter tre säsonger var Kerstin färdig modist. Hon fortsatte jobba sängsongsvis, bland annat på hattfabrik i Örebro.

– Dessemellan arbetade jag hemma på jordbruket. Man fick vänja sig vid att hjälpa till.

Kerstin hade anställning i Göteborg när hennes syster Gerda, som var barnmorska i Sandviken, lockade henne till Gästrikland. Kerstin fick jobb först på Konsum, sedan vid Ellen Grees hattaffär på Södra Kungsgatan 9 i Gävle.

– När Ellen Grees dog köpte jag affären och tog så småningom över hennes bostad på butikens övervåning. Jag hade nära till jobbet och det var en fördel ibland, säger Kerstin.

Affären brann 1959

Affären var stor och Kerstin hade tre modister anställda.

– På den tiden skulle man ha hatt, men så är det ju inte längre, säger hon.

1959 brann huset på Söder och verksamheten flyttade, efter en kort period på Brynäs, till Valandhuset, numera Wasahuset. Där drev Kerstin affären fram till sin pensionering, då en anställd tog över.

Har alltid varit kreativ

Kerstin har alltid tyckt om att skapa med händerna och har även ägnat sig åt sömnad och keramik. Hon minns med glädje evenemanget Blommornas dag i Furuvik, som firades med hattparad varje sommar från 1955 och många år framåt. Kerstin släppte loss fantasin och skapade många fantastiska hattar, bland annat gräshatten som vann första pris 1969 och som fortfarande hänger på dottern Ingegerds vägg.

– Jag var med vartenda år och det var jätteroligt!

Klarade sig själv länge

Säkert blir det många blommor även i dag på 100-årsdagen. Kerstin bor på äldreboendet Selggrensgården i Strömsbro, dit hon flyttade från Stigslund för två år sedan. Före det klarade hon sig på egen hand hemma.

Kerstin trivs på Selggrensgården, där hon har ett stort rum med egna möbler. På sommaren promenerar hon på vägarna runt området med sin rollator, men på vintern stannar hon helst inne och läser.

– Jag sover mycket, för jag börjar känna mig trött nu.

Mer läsning

Annons