Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helen Åleskog har koll på vad som sker i Gävle

/
  • På väg uppför. Helen Åleskog i maktens hus, Stadhuset, där hon är chef för kommunledningskontoret.

Helen Åleskog älskar sitt jobb, det är helt uppenbart när man pratar med henne. Fråga henne om något privat och hon blir en mussla. Fråga om jobbet och hon bubblar över.
– Jag har ett otroligt spännande och roligt jobb, tiden bara flyger iväg, säger hon.

Annons

Helen är förvaltningschef för 220 personer på sju avdelningar inom kommunledningskontoret. Ett jobb där hon arbetar nära kommunstyrelsen och kommunalråden och är involverad i det mesta som är på gång i kommunen.

– Men det gäller att hela tiden läsa på och vara med på varenda möte för att vara uppdaterad. Det är lätt att missa nåt om man är borta, säger hon.

För tio år sen kom hon till Gävle kommun då som chefsjurist och för tre år sen blev hon förvaltningschef.

– Jag har fortfarande en otrolig nytta av mina juridiska kunskaper, som kommer till användning nästan varenda dag. Som chefsjurist handlade jobbet mycket om enskilda ärenden, men nu är det mera frågor av typen ”är det här något som kommunen ska jobba med?” eller ”vad säger lagen att kommunen måste göra?”.

Redan under uppväxtåren i Hudiksvall var hon inställd på att läsa juridik, varför vet hon inte riktigt. Hon läste i Uppsala och satt tingsnotarie på länsrätten i Gävle under två och ett halvt år.

Det var då hon upptäckte Gävle och blev kär, här ville hon stanna.

– Jag blev jätteförtjust i stan på en gång, säger Helen som den självklaraste sak i världen och berättar att hon numera även lockat hit föräldrarna från Hudiksvall.

Kvar blev hon. Först som jurist på länsstyrelsen i tio år och sen på kommunen. Hon övervägde aldrig att bli advokat eller åklagare, möjligen hade domaryrket kunnat bli hennes. Men nu blev hon i stället jurist i byråkratins tjänst.

Hon jobbar mycket och länge om dagarna, kompenserar stillasittandet med att alltid cykla till och från jobbet.

Året om. Gränsen för cykling vintertid går vid minus 12 grader.

– Det rensar huvudet så bra att cykla! Jag hinner ställa om från jobb till familj under cykelturerna. För hemma väntar läxläsning med barnen, jag älskar att läsa läxorna med dom.

Över huvud taget gillar Helen att läsa, ”jag läser otroligt mycket främst romaner och deckare”.

– Att strukturera mitt jobb och familjen. Det låter väldigt tråkigt, men det är praktiskt.

– Jag har dåligt tålamod, men jag har jobbat med det och numera kan nog ingen se när och om jag blir irriterad och arg.

Mer läsning

Annons