Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon drivs av att stötta lärare

/
  • FIRAR 60 MED TURKISKA BAD. Britt-Marie Westman ska fira sin födelsedag i turkiska Ankara tillsammans med dottern Josefin, som just nu bor och arbetar där. ”Vi ska njuta av turkiska bad och bli riktigt bortskämda.”

Att jobba fackligt är något som Britt-Marie Westman brinner för.
– Jag är intresserad av samhället, vill vara delaktig och ha inflytande. Jag skulle kunna vara politiker, men jag har inte hittat något parti som passar mig, att jobba fackligt passar mig bättre. Jag vill kunna ge lärare bättre förutsättningar. 

Annons

Vi träffas på hennes kontor. Det dunkar och dunsar på våningen ovanför så att väggarna vibrerar.

– Målarprogrammet håller till där. Förut hade jag en tavla på väggen men den ramlade i golvet och glaset sprack. Nu har jag satt upp ett tyg i stället, det håller för smällar, säger hon och skrattar

Britt-Marie Westman har varit ordförande för Lärarförbundet i Gävle sedan 2001.

Sjuksköterska

Hon är i grunden sjuksköterska, men utbildade sig senare till vårdlärare och jobbade på gymnasiet. Redan 1991 blev hon ordförande för den regionala avdelningen inom Lärarförbundet, som lades ned 1999 när Svenska Facklärarförbundet och Sveriges lärarförbund slogs ihop.

Hon har under sina år som ordförande varit med om flera stora lärarvarsel och tuffa förhandlingar.

Hur är du som förhandlare?

– Jag är nog ganska tålmodig, har ingen speciell skrämseltaktik. Men jag kan bli otroligt irriterad på att kommunen och barn- och ungdomsnämnden har så kort framförhållning. Vissa år föds det många barn och andra år föds det lite barn, det är inget nytt med det. Man måste tänka mer långsiktigt och använda resurserna på ett bättre sätt och se till att behålla välutbildade människor, i stället för att säga upp lärare. De kommer att behövas igen längre fram. När det är lågkonjunktur borde de få vidareutbilda sig och möjlighet att bredda sin kompetens.

Högre status och lön

– Vi har fortfarande svårt att få tag på lärare efter det senaste stora varslet för två år sedan.

För att locka studenter till lärarutbildningarna och få lärare att stanna i yrket måste både status och lön höjas.

Det är en fråga som Britt-Marie Westman är mycket engagerad i.

Ny karriärväg

I veckan gick Lärarförbundet ut med ett förslag på en modell för karriärvägar inom läraryrket.    

– Att kunna göra karriär är en otroligt stor fråga. Den enda karriären man kan göra i dag är att bli rektor. Från och med 2015 ska alla lärare ha legitimation, med de nya reglerna måste alla nya lärare arbeta ett år med en mentor innan de kan få lärarlegitimation. En duktig och kompetent lärare skulle kunna bli mentorslärare, lokal lärarutbildare eller utvecklingsledare och få högre lön.

Ser barnen utomlands

När Britt-Marie är ledig gillar hon att pyssla vid sin kolonistuga eller svinga golfklubban.

– På golfbanan kan jag koppla av och tänka på annat.

Och hon gillar att resa.

– Om jag vill träffa mina barn måste jag ut och resa, de reser och jobbar i hela världen. Min dotter Josefin är inredningsarkitekt och har bland annat jobbat i Glasgow, Japan och Singapore. Just nu inreder hon en Ikea-butik som ska öppna i Ankara.

De kan inte träffas så ofta som Britt-Marie önskar, men de håller tät kontakt via Skype.

– Härom kvällen åt jag och sonen middag, när Josefin fick veta det ville hon också vara med så vi placerade telefonen på hennes plats vid middagsbordet. Hon fick vara med från Ankara, berättar Britt-Marie och skrattar.

Firar turkiskt

Födelsedagen ska hon fira tillsammans med dottern.

– Jag struntar i att ha någon fest. Vi ska bada turkiskt bad, hamam, i gamla stan i Ankara. Vi ska bli masserade och skrubbade, sedan ska vi äta en god middag. Det ska bli härligt.

Mer läsning

Annons