Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon sålde huset och fick mer tid

/
  • 50 ÅR I DAG. Anna-Lena Halth började på Gävle kommuns inkassoavdelning som 18-åring. I dag, vid 50, är hon ansvarig för all telefoni och e-post i kommunen. ”Det var länge sen jag fick guldklockan”, skrattar Anna-Lena som pendlar från Sandviken till jobbet.

Anna-Lena Halth har bott nästan hela sitt liv i huset som hennes pappa byggde i Kungsgården. Först som barn, och senare med sin egen familj. Men nu är det sålt.

– Den tiden är förbi, säger Anna-Lena.

Annons

– Det är ingen gammal släktgård, men det var ändå ett jobbigt beslut. Men barnen är stora och det är för mycket underhåll. Jag vill inte ägna mitt liv åt det, fortsätter Anna-Lena med lika delar nostalgi och klarsyn.

Beslutet växte när hon och dottern Madeleine satt och fikade och började bläddra bland lägenhetsannonser, och det visade sig att Madeleine inte var så ovillig att lämna Kungsgården som Anna-Lena kanske trott.

De enades om en bekväm lägenhet i centrala Sandviken. Äldsta dottern Therese jobbar i skönhetssalong i samma hus, och hon slinker upp till mamma och syrran då och då.

Därifrån pendlar Anna-Lena med bil till jobbet på Gävle kommun. Där började hon som 18-åring, då på inkassoavdelningen.

Vid 50 fyllda återfinns hon på it-avdelningen i samma hus som Stadsbiblioteket. Hon har ansvaret för all telefoni – växeln har över 3 000 anknytningar – och e-postsystemet.

– Ja, gud, jag har varit här jämt, guldklockan fick jag för länge sen, skrattar Anna-Lena. Men jag har haft många olika arbetsuppgifter, och ett tag gjorde jag en liten avstickare med att driva datautbildningar.

Det nuvarande arbetet innebär allt från att sköta avtalen med leverantörerna till att hänga med i vad händer i omvärlden på området. Vilket inte är lite, det är en ständig utveckling i telecombranschen.

– Det är jättesvårt att avgöra när man ska slå till och förnya systemen. Det är inte bra att vara först med något, och ta smällarna när det inte fungerar, och man vill förstås inte vänta tills det blir omodernt heller.

Hemma i Sandviken kopplar Anna-Lena av med promenader, golf i Högbo, och skogsutflykter med barnbarnen.

– Jag har fått mer tid över nu sedan jag sålde huset, och har börjat gå på spinning några gånger i veckan. Det är riktigt högt tempo och bra musik, och det är roligt att träna i grupp.

Det blir mer tid över till resor också. I somras åkte Anna-Lena med en väninna till New York, hon är nyligen hemkommen från en vecka på Spaniens sydkust och i december väntar en Londontripp med dottern Therese.

– New York är helt fantastiskt. Vi hyrde en lägenhet på 50:e våningen mitt på Manhattan. En dag regnade det och det var märkligt att uppleva ett skyfall sett uppifrån, berättar Anna-Lena.

– Till London åker jag minst en gång om året. Oftast bor vi i området kring Marble Arch, därifrån är det nära till nästan allting. Jag gillar den hemtrevliga känslan av småstad i olika kvarter, fast man befinner sig i en storstad. Elina Sorri

Sån är jag: ”Jag är oftast på bra humör, lite envis och gör klart det jag börjat med. Jag har blivit mer flexibel och prestigelös med åren.”

Mer läsning

Annons